Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Chcete navštíviť Morské oko pod Vihorlatom? Toto tam nesmiete robiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Väčšinu porušení zákona sa strážcovia snažia riešiť dohovorom.

Michalovce 31. júla (TASR) - Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat so sídlom v Michalovciach počas letnej turistickej sezóny vykonáva kontrolu zameranú na dodržiavanie zákona o ochrane prírody. V národnej prírodnej rezervácii Morské oko neďaleko obce Remetské Hámre v Sobranskom okrese, kde platí V. stupeň ochrany, sa najčastejšie porušuje zákaz vjazdu do rezervácie, zakladania ohňa, kúpania sa v jazere a bivakovania. Väčšinu porušení zákona sa strážcovia snažia riešiť dohovorom.

Chránená krajinná oblasť Vihorlat, ktorá má výmeru 17.485 hektárov a rozprestiera sa v štyroch okresoch, je v II. stupni ochrany. "V rámci CHKO sa však nachádzajú aj prírodné rezervácie a národné prírodné rezervácie, kde je stupeň ochrany IV alebo V," priblížil pre TASR strážca Správy CHKO Vihorlat Ján Vataha. Zákaz táborenia a kladenia ohňa platí podľa zákona na území s III. a vyšším stupňom ochrany. Jediné oficiálne ohnisko v okolí Morského oka sa nachádza podľa jeho ďalších slov pri chate patriacej štátnemu podniku Lesy SR a je označené výnimkou Ministerstva životného prostredia SR.

Vataha tiež uviedol, že turisti by si mali dávať pozor aj na pohyb vo voľnej prírode. "Mimo turistických značených trás sa návštevníci môžu pohybovať len na území s I. a II. stupňom ochrany. Na území s III. a vyšším stupňom ochrany môže turista chodiť len po náučných alebo turistických chodníkoch, ak sa tam tie nachádzajú," priblížil. Znamená to, že v CHKO Vihorlat je voľný pohyb osôb legálny, nie však v maloplošne chránených územiach, ako sú napr. prírodné rezervácie alebo národné prírodné rezervácie. "Tie sú v teréne štandardne označené tabuľou so štátnym znakom. Treba podotknúť, že CHKO Vihorlat tvoria prevažne lesné porasty a treba rešpektovať aj lesný zákon," skonštatoval.

Územie CHKO Vihorlat je okrem iného známe svojou faunou a flórou. O zachovalosti územia svedčí prítomnosť veľkých šeliem, ako je medveď hnedý, vlk dravý, rys ostrovid či mačka divá a viac než 100 druhov hniezdiacich vtákov. Vyskytuje sa tu približne 200 druhov vyšších rastlín a vyše 2000 druhov bezstavovcov. Verejnosti je podľa Vatahu prístupné najmä za účelom poznávania prírody a jej ochrany. "K tomu slúžia informačné zariadenia, trasy turistických a náučných chodníkov. V záujme svojej bezpečnosti preto upozorňujeme turistov, aby sa pohybovali len po značkovaných chodníkoch a verejných komunikáciách," uzavrel.