Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Návštevníci TANAPu by mali viac dbať na prevenciu požiarov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Lesníci majú počas víkendov v teréne protipožiarne hliadky, ktoré mapujú situáciu v ich rajóne.


Vysoké Tatry 25. marca (TASR) – Ustrážiť územie Tatranského národného parku (TANAPu) pred nežiaducim ohňom si dali za spoločný cieľ účastníci pracovného stretnutia, na ktoré pozvala v minulých dňoch tatranská samospráva v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Poprade zástupcov Štátnych lesov TANAPu, Správy TANAPu, mestských organizácií a subjektov zastupujúcich podnikateľov v cestovnom ruchu. Jedinou témou rokovania bola prevencia proti vzniku požiarov.

"Vlani Vysoké Tatry navštívilo množstvo návštevníkov a dá sa predpokladať, že to inak nebude ani v tomto roku. Snažíme sa apelovať na prevenciu, pretože ak už v tomto prostredí vypukne požiar, jeho hasenie bude, s prihliadnutím na terén, náročné. Situácia je pomerne kritická a keď sa k tomu pridá ešte sucho a teplo, podmienky na vznik požiaru budú viac ako priaznivé," priblížil situáciu riaditeľ popradských hasičov Ondrej Šproch. V tomto roku hasiči v Tatrách zasahovali pri dvoch lesných požiaroch, v oboch prípadoch išlo o nedbalosť pri manipulácii s otvoreným ohňom.

Účastníci stretnutia navrhli niekoľko spôsobov, ako takýmto kritickým situáciám predchádzať. "Absentujú plagátiky, ktoré by návštevníkov vysokohorského prostredia informovali, že je tu nebezpečenstvo vzniku požiaru, a aby boli turisti a návštevníci opatrní, nezakladali oheň, neodhadzovali zapálené cigarety alebo aj odpadky, ktoré by mohli riziko požiaru zvýšiť. Takéto plagátiky by mali byť nielen pri vstupoch do dolín a na turistické chodníky, ale aj v ubytovacích zariadeniach i vo vývesných mestských a informačných tabuliach," uviedol Ján Mokoš, primátor mesta Vysoké Tatry.

Spoluprácu pri rozmiestnení plagátov prisľúbil Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAPu, ktorý okrem iného ponúkol súčinnosť a okamžité zverejnenie aktuálnych informácií prostredníctvom online prenosov webovými kamerami.

Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry a oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry dostali za úlohu posunúť informácie o rizikách požiaru do ubytovacích zariadení. Ich úlohou bude apelovať na návštevníkov, aby sa zapisovali do knihy vychádzok a túr. Aby hasiči vedeli, koľko ľudí sa nachádza v ohrozenej lokalite a mohli ich čo najrýchlejšie evakuovať.

Lesníci majú počas víkendov v teréne protipožiarne hliadky, ktoré mapujú situáciu v ich rajóne. Preventívne opatrenia by mali urobiť aj urbárne spolky a súkromní vlastníci pozemkov. Majitelia objektov na území TANAPu i v intraviláne mesta by mali dbať na pravidlo, že do vzdialenosti 30 metrov by nemali mať skládku dreva ani haluziny. "Naším záujmom je urobiť všetky možné opatrenia, ako sa vzniku požiaru vyvarovať," konštatoval Mokoš. Pripomenul, že najväčší požiar sa rozhorel v lete 2005, zasiahol 230 hektárov lesa od Tatranskej Polianky až po Nový Smokovec.