Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Návštevník TANAP-u mal fyzicky zaútočiť na strážcu prírody a zraniť ho

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Strážca prírody v popoludňajších hodinách spozoroval muža v sprievode psa, ktorý sa nachádzal mimo značeného turistického chodníka v období sezónnej uzávery.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Vysoké Tatry 9. mája (TASR) - Návštevník Tatranského národného parku (TANAP) mal v stredu (8. 5.) fyzicky zaútočiť na strážcu prírody a zraniť ho. K incidentu došlo pri kontrole dodržiavania nového návštevného poriadku. Zo Správy TANAP-u na páchateľa podali trestné oznámenie, agresívne konanie voči strážcovi dôrazne odsúdili. Informovali o tom vo štvrtok.

Strážca prírody v popoludňajších hodinách spozoroval muža v sprievode psa, ktorý sa nachádzal mimo značeného turistického chodníka v období sezónnej uzávery. Dopustil sa tak niekoľkých porušení. "Jeden z dôvodov na uzáveru je aj ochrana zvierat v jarnom období, keď sa prebúdzajú zo zimného spánku a privádzajú na svet mláďatá. Práve v inkriminovanej lokalite sa v týchto dňoch vyhrabávajú spod snehu svište, čo spozoroval aj strážca počas svoje služby. Muž odmietol strážcovi preukázať svoju totožnosť a následne na neho fyzicky zaútočil, v dôsledku čoho utrpel zranenia," priblížili zo Správy TANAP-u.

Na miesto strážca privolal políciu, ktorá zdokumentovala priebeh činu. "Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nebudeme poskytovať ďalšie detaily k útoku," dodali z národného parku. Zároveň upozornili, že strážca nesmie byť terčom útokov verejnosti pri výkone povinností, ktoré vyplývajú z jeho povolania. Pripomenuli, že páchateľ sa dopustil útoku na verejného činiteľa a môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Ako pre TASR potvrdila prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová, trestné oznámenie prijalo obvodné oddelenie polície vo Vysokých Tatrách. Doplnila, že ide o podozrenie zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa. "Z dôvodu vecnej príslušnosti bolo predmetné trestné oznámenie odstúpené na odbor kriminálnej polície v Poprade," uviedla.

Nový návštevný poriadok TANAP-u je platný pol roka a do letnej sezóny podľa jeho pravidiel vstupujú prvýkrát. Strážcovia prírody sa preto snažia priestupky riešiť dohovorom a uplatňovať edukačnú formu. Pokiaľ pristúpia k udeleniu pokuty, ide zväčša o minimálne sadzby. "Ako príklad môžeme uviesť situáciu z toho istého dňa, keď strážca upozornil turistov z Francúzska na pohyb so psom v zakázanej oblasti. Uložil im blokovú pokutu v sume desať eur, ktorú zahraniční návštevníci bez protestovania uhradili a prejavili dokonca strážcovi uznanie za jeho prácu pri ochrane prírody," doplnili z národného parku.