Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Návštevnosť Cyklomosta slobody stále rastie

Cyklomost slobody Foto: BSK/Veronika Beňadiková

Výstavba cyklomosta sa začala v septembri 2011, sprístupnený verejnosti bol nasledujúci rok v lete. Postavilo ho konzorcium Ingsteel a Doprastav.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Návštevnosť Cyklomosta slobody, ktorý spája bratislavskú Devínsku Novú Ves s rakúskym Schloss Hoffom, neustále rastie. Potvrdzujú to údaje z cyklosčítačky na moste, ktorá počas augusta zaznamenala viac ako 38.000 pohybov. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúcich štyroch rokov je to o 7000 návštev viac. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Najvyťaženejším bol pondelok 28. august, kedy cyklosčítačka zaznamenala 4448 návštev, z toho 600 na bicykloch. Najnavštevovanejšou zo strany chodcov bola 14. hodina, kedy mostom prešlo 301 chodcov do Rakúska a 666 do Devínskej Novej Vsi. Najviac cyklistov sa na moste stretlo o 9.00 h, kedy ich ním prešlo 107. "Zaujímavosťou bolo, že už o tretej hodine ráno prešiel cyklomostom jeden cyklista smerom do Rakúska a pred polnocou cez cyklomost dvaja cyklisti takisto smerom do Rakúska," doplnila Forman. Značný počet návštevníkov, viac ako 3000, prešiel mostom aj cez sviatok 29. augusta.

Výstavba cyklomosta sa začala v septembri 2011, sprístupnený verejnosti bol nasledujúci rok v lete. Postavilo ho konzorcium Ingsteel a Doprastav. Most stojí na historickej trase a slúži cyklistom, peším turistom a záchrannej službe. Z celkovej dĺžky lávky 955 metrov tvorí oceľová mostná konštrukcia 525 metrov, šírka lávky je štyri metre, čo umožňuje prejazd vozidiel záchranných zložiek. Cyklisti pri jazde mostom prekonajú výškový rozdiel sedem metrov. Cyklomost je dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás. Projekt cyklomosta bol spolufinancovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007-2013. Cyklosčítačku na moste osadil kraj v lete 2014.