Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Návštevnosť Košického kraja medziročne stúpla

Snímka z otvorenia Košických rozprávkových Vianoc 1. decembra 2023. Foto: TASR - František Iván

Vďaka rastúcemu záujmu cudzincov počas uplynulej letnej sezóny dosiahol medziročný nárast návštevnosti 2,5 percenta a počet prenocovaní prekonal rok 2022 o 13 percent.

Košice 27. januára (TASR) - Cestovný ruch v Košickom kraji sa počas uplynulého roka niesol v znamení rastu návštevnosti. Celkový počet návštevníkov i prenocovaní dosiahnutý v roku 2022 bol prekonaný už počas prvých desiatich mesiacov roku 2023. Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) odhaduje, že medziročný nárast návštevnosti dosiahne 15 percent. Predpokladá, že predpandemický rok 2019 by mohli dorovnať v tomto roku.

Vďaka rastúcemu záujmu cudzincov počas uplynulej letnej sezóny dosiahol medziročný nárast návštevnosti 2,5 percenta a počet prenocovaní prekonal rok 2022 o 13 percent. Posilnenie návštevnosti vlani zaevidovali tiež v mimosezónnych obdobiach.

K úspechu destinácie podľa KRT prispeli aj nové atrakcie. "Najväčším ťahúňom sa v polovici leta stala dlhoočakávaná lanovka Dedinky - Geravy, ktorá sa po komplexnej rekonštrukcii stala jedinou funkčnou retro jednosedačkovou lanovkou na Slovensku," uviedla organizácia.

Vlani okrem iného pribudla napríklad aj turistická rozhľadňa Green Point v Kluknave, 3D bludisko v rekreačnom stredisku Alpinka, múzeum veteránov v Michalovciach či netradičné ubytovanie v korunách stromov spolu s wellness na Tokaji. Pribudli tiež projekty zrealizované s dôrazom na ekoturizmus. "Pre budúcnosť našej destinácie sú osobitne významné práve projekty rozvíjajúce potenciál ekoturizmu a prírodného turizmu, ktoré priťahujú environmentálne uvedomelé cieľové skupiny a generujú vyššiu pridanú hodnotu pre miestne komunity," spresnila výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková.

Podľa KRT sa pod viaceré vlaňajšie novinky podpísal krajský grant Terra Incognita. Ako spresnil predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, na vzniku atrakcií či podujatí sa KSK podieľal čiastkou viac ako 1.643.000 eur. Dlhoročná dobrá skúsenosť s týmto grantovým mechanizmom podľa jeho slov dokazuje, že použité financie sa stávajú žiaducim impulzom rozvoja cestovného ruchu a následne aj kvality života v rôznych častiach kraja.

Výrazný nárast záujmu zaevidovali aj v štyroch kostoloch v KSK, ktoré nesú značku Európske dedičstvo. Chrámy v Štítniku, Plešivci, Ochtinej a Koceľovciach navštívilo počas mesiacov júl až september viac ako 6000 návštevníkov, z toho viac ako 1000 zahraničných.

Významnými "generátormi" návštevnosti a prenocovaní v kraji sú i rôzne podujatia, medzi nimi aj Rodeo Ižkovce, Jánske ohne nad Šíravou či Zemplín Veterán Rallye. Medzi tie najväčšie patria Medzinárodný maratón mieru, Art Film Fest a Letecké dni Košického kraja. Osobitný ekonomický dosah mali aj Majstrovstvá sveta veteránov v orientačnom behu.