Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Návštevnosť regionálneho pracoviska SHMÚ každoročne stúpa

SHMÚ, ilustračné foto Foto: shmu.sk

Podľa vedúceho odboru Hydrologického monitoringu a predpovedí výstrah SHMÚ v Žiline Ivana Macharu to ovplyvňuje aj pozitívna reklama.

Žilina 27. marca (TASR) – Návštevnosť regionálneho pracoviska Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Žiline počas Dňa otvorených dverí každoročne stúpa. Podľa vedúceho odboru Hydrologického monitoringu a predpovedí výstrah SHMÚ v Žiline Ivana Macharu to ovplyvňuje aj pozitívna reklama vďaka každodennej predpovedi počasia v Rozhlase a televízii Slovenska.

"Je to v povedomí verejnosti a veľmi dobre to rezonuje. Školy sa nám ohlasujú 3 – 4 týždne pred začiatkom, či je deň otvorených dverí a či môžu prísť. Ohlasujú sa najmä žiaci základných škôl zo 6. a 7. ročníka, ktorí na fyzike získavajú aspoň minimálne informácie. Tu ich majú detailne vysvetlené - meranie prietoku vody v koryte, meranie hladiny podzemnej vody a podobne," povedal Machara.

Pripomenul, že odbor hydrológie, monitorovania a predpovedí výstrah Žilina monitoruje vodné stavy, prietoky na rozhodujúcom toku Váhu a jeho prietokoch. "Okrem toho monitorujeme stav hladín podzemných vôd a ďalšou nadstavbou je hydrologická informačná a predpovedná služba. Návštevníci Dňa otvorených dverí môžu vidieť aj prístroje, osadené na jednotlivých tokoch alebo objektoch podzemných vôd, ktoré merajú hladinu vody, teplotu vody a vzduchu, zrážky. Z 56 vodomerných staníc máme online informácie o vodnom stave, prietoku. Denne ich používame na predpovedné metodiky a na predpovede prítokov do jednotlivých nádrží v rámci Vážskej kaskády," doplnil vedúci odboru Hydrologického monitoringu a predpovedí výstrah SHMÚ v Žiline.

Podotkol, že vo verejnosti je menej známa aj informácia o meraní výšky snehu a vodnej hodnoty. "Táto informácia je každý utorok aktualizovaná na našej internetovej stránke. Dá sa z nej vydedukovať, koľko je po roztopení snehu možné očakávať prítoku vody do nádrží, zjednodušene povedané. Lebo to záleží od ďalších faktorov - či bude do toho pršať, či bude extrémne vysoká teplota, či sa sneh roztopí za týždeň alebo mesiac. Tieto informácie primárne poskytujeme pre Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý reguluje výšku vodného stavu v nádržiach, aby vedel pripraviť zásobné priestory na prípadné roztopené vody z tohto snehu," uzatvoril Machara.