Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Názov Starý most by mal byť zachovaný aj bez ankety

Na snímke Starý most . Foto: TASR - Martin Baumann

Po výzve, týkajúcej sa návrhov na názov mosta, prišlo mestu do konca januára 695 podnetov, z toho 680 elektronických.

Bratislava 11. marca (TASR) – Anketa, ktorá mala definitívne rozhodnúť o názve zrekonštruovaného Starého mosta v Bratislave, zrejme nebude. Smerodajným pre schválenie názvu by mal byť fakt, že väčšina Bratislavčanov, ktorí sa k názvu vyjadrovali, preferuje súčasné pomenovanie.

"Preto aj pracovná komisia, ktorá v tejto záležitosti zasadala navrhuje ponechať názov Starý most a nevyhlasovať ďalšiu anketu," uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Ako dodala, toto odporúčanie bude teraz predložené Komisii kultúry a ochrany historických pamiatok mestského zastupiteľstva, ktorá o tom môže rozhodnúť. "Následne jej rozhodnutie bude ako informácia predložené mestskému zastupiteľstvu," dodala Skokanová.

Po výzve, týkajúcej sa návrhov na názov mosta, prišlo mestu do konca januára 695 podnetov, z toho 680 elektronických. Zachovať pôvodný názov pritom navrhlo 235 ľudí. Druhý najžiadanejší návrh na názov bol Most Ľudovíta Štúra, ten získal 42 hlasov. Podľa 41 ľudí by sa zase most mal volať Most Františka Jozefa I., teda tak, ako sa volal vôbec prvýkrát. Zelený most chcelo 40 ľudí a Most generála M. R. Štefánika 39 ľudí.

Návrhmi sa zaoberala odborná komisia, zložená z historikov, hlavnej architektky mesta, vedúcej oddelenia kultúry i prizvaných odborníkov z oblasti histórie. Pôvodná predstava bola, že komisia vyberie štyri názvy, o ktorých mala rozhodnúť verejná anketa.

Termín otvorenia zrekonštruovaného Starého mosta je stále nejasný. Podľa Skokanovej nie je v moci mesta zadefinovať nejaký dátum. "Nakoľko stavbu kolauduje viacero úradov, od ktorých potrebujeme desať kolaudačných rozhodnutí," vysvetlila.