Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Nedbalovu ulicu budú po siedmykrát skrášľovať dáždniky

Ilsutračná snímka. Foto: TASR František Iván

Tento rok sa ulica inšpiruje dielom Michala Jakabčica - Modrá rapsódia z roku 1990.

Bratislava 18. mája (TASR) - Nedbalova ulica v bratislavskom Starom Meste sa už po siedmykrát premení na "Dáždnikovú" ulicu. Stane sa tak v rámci podujatia Noc múzeí a galérií. Nedbalovu ulicu budú dáždniky skrášľovať do 27. septembra.

"Sme nesmierne radi, že sa náš projekt v meste osvedčil a našiel si pravidelných návštevníkov počas letných potuliek ulicami Bratislavy," skonštatovala riaditeľka Galérie Nedbalka Lucia Gunišová.

Tento rok sa ulica inšpiruje dielom Michala Jakabčica - Modrá rapsódia z roku 1990. Jakabčic bol výraznou osobnosťou slovenského výtvarného umenia 20. storočia, predstaviteľom imaginatívneho realizmu a metafyzickej maľby. Tak ako pre iné obrazy, aj pre dielo Modrá rapsódia je príznačná meditatívna snivá atmosféra. Dominuje figúra, ktorá vťahuje diváka do sveta umelcových vnútorných zjavení, plného fantázie a poetickej imaginácie.

Dáždniková ulica sa prvýkrát objavila v portugalskom meste Águeda pri príležitosti festivalu Ágitagueda. Farebný fenomén sa neskôr objavil v Rumunsku, Veľkej Británii, Nemecku, Španielsku, Kórei, Chorvátsku či Taliansku.