Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Neskoré jesenné večery v Nedožeroch-Brezanoch pripomenú driapačky

Mladé dievčatá kedysi pred sviatkami liali olovo cez kľúč, aby zistili povolanie svojho budúceho manžela. Rovnako chodili triasť plotmi. K predvianočnému času patrili i dedinské driapačky, ich atmosféru si večer na Ondreja 30. novembra 2019 si pripomenuli po šiesty raz na podujatí v Nedožeroch-Brezanoch (okres Prievidza). Na snímke driapanie peria. Foto: TASR

Na zahnanie hladu sa ude podávať tradičná melencová polievka, domáce šišky a poplanúch.

Nedožery-Brezany 20. novembra (TASR) - Neskoré jesenné večery, počas ktorých dedinské ženy nielen párali perie, si bude môcť verejnosť pripomenúť 25. novembra od 17.00 h na Obecnom úrade (OcÚ) v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza. Dedinské driapačky ponúknu kultúrny program aj občerstvenie. TASR o tom v pondelok informovala predsedníčka Miestneho odboru Matice slovenskej (MO MS) v Nedožeroch-Brezanoch Bibiána Krpelanová.

"Návštevníci sa budú môcť nechať zlákať svetlonosmi do tajomnej atmosféry bosoráckych nocí na dedine. Vyskúšajú si zimné domáce práce ako driapanie peria, lúskanie orechov, pradenie vlny či viazanie masteničiek a spoznajú výročné zvykoslovie pred Vianocami," opísala Krpelanová.

Na zahnanie hladu sa podľa nej bude podávať tradičná melencová polievka, domáce šišky a poplanúch. "Nebude chýbať ani tombola o atraktívne ceny. Večerom bude sprevádzať cimbalovka Braňa Jakubisa," doplnila.

Dedinské driapačky pripravil MO MS v Nedožeroch-Brezanoch a obec Nedožery-Brezany, podujatie sa koná s finančnou podporou Matice slovenskej a občianskeho združenia K-2000.