Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Nemocnica v Malackách zvažuje podanie na Ústavný súd pre platy sestier

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nemocnica nemá zdroje na navýšenie platov tak, ako stanovuje zákon, pretože toto navýšenie nie je kryté úhradami od zdravotných poisťovní.

Malacky 27. marca (TASR) – Nemocničná, a. s., ktorá je majoritným vlastníkom nemocnice v Malackách, nedokáže splniť mzdové nároky zdravotných sestier, ktoré im zo zákona od 1. apríla 2012 prináležia. Uspokojenie mzdových nárokov predstavuje pre nemocnicu 720.000 eur ročne navyše. Zdravotné poisťovne záruku takéhoto navýšenia platieb nemocnici doteraz neponúkli. Hlavný akcionár nemocnice zvažuje podanie na Ústavný súd SR, pretože sa domnieva, že zákon, ktorý určuje výšku mzdových nárokov zdravotných sestier, pričom zároveň nezabezpečuje potrebnú výšku úhrad, jej fakticky zabraňuje v slobodnom podnikaní. Uvádza sa vo vyhlásení, ktoré TASR poskytla Soňa Húšťová z agentúry Dynamic Relations 2000.

"Mali sme individuálne rokovania so všetkými našimi zdravotnými sestrami, kde jasne odznelo, že nemáme zdroje na navýšenie platov tak, ako stanovuje zákon, pretože toto navýšenie nie je kryté úhradami od zdravotných poisťovní. Naše riešenie, ktoré nie je porušením zákona, spočíva v tom, že uzavrieme so sestrami nové dodatky k existujúcim pracovným zmluvám. Ich úväzok bude rozdelený na zdravotnú časť a časť týkajúcu sa administratívnej činnosti. Výsledná suma na mzde sestry by bola v porovnaní s dneškom o 16 eur mesačne vyššia, čo je presne suma, o ktorú nám zdravotné poisťovne (ZP) navýšili platby. Viac zdrojov nemáme," povedal hlavný akcionár spoločnosti Nemocničná, a. s., Radoslav Bardún s tým, že súčasťou zmlúv je aj záväzok spoločnosti, že doplatí sestrám všetky prostriedky navyše, ktoré od ZP získa.

"Chceme, aby bolo všetkým jasné, že všetky prostriedky, ktoré nám ZP na platy sestier poskytnú, pôjdu sestrám," povedal Bardún.

Zdravotné sestry ponúkané riešenie odmietli, čo vedenie nemocnice na jednej strane chápe, ale na strane druhej konštatuje, že osobné pohovory so sestrami nesplnili účel.

"Veľmi transparentne a veľmi čestne sme každej jednej vysvetlili, že nemáme zdroje a že to nie je naša vina. Súhlas s navrhovaným provizórnym riešením by sme vnímali ako súčasť solidarity zamestnanca s firmou, ktorá sa nie vlastnou vinou ocitla v situácii, kedy nevie splniť zákonný nárok zamestnancov," povedal Bardún.

Nemocničná, a.s., zároveň zvažuje podanie na Ústavný súd SR, nakoľko vzniknutú situáciu spôsobila nová legislatíva, ktorá na jednej strane priznáva sestrám určenú minimálnu mzdu, ale na strane druhej nezabezpečuje na takéto mzdy adekvátne úhrady od ZP. "Naši právnici sa týmto problémom intenzívne zaoberajú. Nie je predsa možné, aby zákon vnášal do podnikania, ale aj normálnych medziľudských vzťahov takýto neriešiteľný rozpor. Je to v rozpore nielen s normálnym zdravým rozumom, ale aj v rozpore s pravidlami podnikania," povedal Bardún a dodal, že akcionár nemocnice v Malackách nemá najmenší dôvod ani chuť akýmkoľvek spôsobom obmedzovať právo sestier na zvýšenie miezd.

"Naopak, myslíme si, že zdravotné sestry zarábajú menej, ako by mali. V momente, kedy to úhrady od ZP umožnia, im platy zvýšime a splníme zákon. Presne tak, ako sme to urobili v prípade platov lekárov, kde ZP navýšením úhrad splnenie zákona umožnili," povedal Bardún.