Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nemocnica v Rožňave získala eurofondy

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Okrem vynoveného urgentu, ktorý nahradí doterajšie ambulancie ústavnej pohotovostnej služby na jednotlivých oddeleniach, poputujú financie na rádiodiagnostické oddelenie.

Rožňava 13. septembra (TASR) – Vynovený urgentný príjem, nový počítačový tomograf (CT) či takmer 200 postelí - to sú investície, ktoré plánuje v najbližších troch rokov realizovať Nemocnica Svet zdravia (SZ) Rožňava. TASR o tom informovala špecialistka pre externú a internú komunikáciu siete SZ Jana Fedáková s tým, že na spomínané účely využije nemocnica nenávratný finančný príspevok z eurofondov.

Celková plánovaná výška investície vrátane spoluúčasti sa vyšplhá na viac než 5,1 milióna eur. „Tešíme sa, že sme pri žiadosti o dotáciu boli úspešní. Rekonštrukcia či nákupy nového vybavenia nám pomôžu skvalitniť zdravotnú starostlivosť, zvýšiť bezpečnosť pacientov a zároveň im ponúknuť komfortnejšie prostredie,“ uviedol riaditeľ rožňavskej nemocnice Dušan Suchý.

Okrem vynoveného urgentu, ktorý nahradí doterajšie ambulancie ústavnej pohotovostnej služby na jednotlivých oddeleniach, poputujú financie na rádiodiagnostické oddelenie, ktoré dostane vďaka dotácii novú diagnostickú techniku. Najväčšou investíciou je podľa Fedákovej obstaranie nového CT, ktorý spresní, urýchli a skvalitní diagnostiku. „Diagnostické zázemie nemocnice doplnia aj tri digitálne röntgenové prístroje a šesť ultrasonografov pre jednotlivé oddelenia,“ dodala.

Operačné sály získajú podľa jej slov takisto nové zariadenia, najmä moderné operačné stoly s príslušenstvom. V nemocnici majú pribudnúť i monitory vitálnych funkcií, anestéziologické prístroje, ventilátory pre umelú pľúcnu ventiláciu, laparoskopická a artroskopická veža, či inkubátory a výhrevné lôžka.

„Po nákupe nových medicínskych prístrojov je plánovaná aj transformácia gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, neonatológie a pediatrie, ktoré majú vytvoriť spoločný klaster. Nemocnica vďaka dotácii zároveň obstará 150 elektricky polohovateľných postelí a iné špeciálne lôžka určené pre intenzívnu starostlivosť,“ zakončila Fedáková.