Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Nepočujúci odovzdali podpredsedníčke parlamentu deklaráciu potrieb

Ilustračné foto Foto: TASR

Deklarácia obsahuje pripomienky týkajúce sa zdravotníctva, dopravy, výstavby, informácií, vzdelávania a sociálnej oblasti.

Prievidza 22. septembra (TASR) - Zástupcovia Asociácie organizácií sluchovo postihnutých (AOSP) v Slovenskej republike odovzdali dnes pri príležitosti Dňa nepočujúcich podpredsedníčke NR SR Renáte Zmajkovičovej Deklaráciu potrieb nepočujúcich.

Deklaráciu prevzala v Prievidzi z rúk predstaviteľov AOSP v SR podpredsedníčka parlamentu a predstavitelia Trenčianskeho samosprávneho kraja po "Tichom pochode" mestom Prievidza. Jeho trasa smerovala od zimného štadióna ku kultúrnemu domu. Niekoľko desiatok nepočujúcich pochodovalo po strede cesty s transparentmi a v bielych rukavičkách ako symbole dorozumievania sa rukami.

"Prostredníctvom Tichého pochodu a touto Deklaráciou potrieb nepočujúcich žiadame o spoluprácu vytvorených odborných komisií AOSP a odborníkov príslušného ministerstva v SR podľa vecnej príslušnosti, aby sme mohli vypracovať plán riešení pri plnení potrieb nepočujúcich osôb a realizovať ich do praxe," píše sa v úvode deklarácie, okrajovo mapujúcej problémy, s ktorými sa stretáva komunita nepočujúcich.

"Prisľúbila som pomoc, čo sa týka legislatívy. Samozrejme, tá pomoc musí vychádzať zo spolupráce s jednotlivými rezortnými ministrami, s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny a ministrom kultúry. My sme sa na konkrétnych legislatívnych krokoch ešte nedohodli. Budeme spolu viac komunikovať. Možno paradoxne zaznie teraz jedna veta, ktorú často používam, a to je tá, že politik by mal počúvať," vyjadrila sa k spolupráci s asociáciou Zmajkovičová.

"My sme sa dohodli v tomto momente na jednom špeciálnom projekte, ale je to len taký charitatívny projekt sluchovo znevýhodnených. A čo sa týka ďalších krokov, tá legislatíva bude v spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny, ale môžem vám povedať, že budem garantom, ktorý bude bojovať za sluchovo znevýhodnených a budem kontrolovať jednotlivé rezorty," dodala Zmajkovičová.

V Prievidzi vznikol pred 60 rokmi spolok nepočujúcich

"Ja si myslím, že Prievidza má svoju tradíciu, čo sa týka sluchovo postihnutých ľudí. V tomto roku bolo 60. výročie vzniku spolku nepočujúcich a ten vznikol práve na území nášho mesta. My sme pripravení a ja osobne budem otvorený akýmkoľvek požiadavkám. Čo sa týka nás ako samosprávy, samozrejme, naše možnosti udávajú kompetencie dané zákonom o obecnom zriadení. Za mesto si viem predstaviť práve to, že by sme mohli možno z hľadiska využitia priestorov, možno kultúrnych podujatí, ktoré sa konajú na území nášho mesta, uskutočniť nejaký priestor, čo sa týka kultúry," priblížil vyhliadky budúcej spolupráce viceprimátor mesta Prievidza Ľuboš Maxina. "Budeme veľmi radi, ak aj do budúcna bude Prievidza môcť zastrešiť takýto pochod alebo inú akciu takého celospoločenského a celoslovenského významu," dodal.

Deklarácia potrieb nepočujúcich je dokument, ktorý prehľadným spôsobom popisuje situáciu v každodennom živote nepočujúcich v súčasnosti. Obsahuje pripomienky týkajúce sa šiestich oblastí - zdravotníctva, dopravy, výstavby, informácií, vzdelávania a sociálnej oblasti.