Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nesrovnal nesúhlasí s legalizáciou 400 načierno postavených bilbordov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V hlavnom meste je dnes podľa primátora Ftáčnika asi 1500 bilbordov, z čoho tretina stojí na mestských pozemkoch.

Bratislava 5. marca (TASR) – Najväčší poslanecký klub SDKÚ-DS, Most-Híd v bratislavskom mestskom zastupiteľstve kritizuje návrh, ktorý má podľa neho zlegalizovať 400 načierno postavených bilbordov na pozemkoch mesta. Na štvrtkové (6.3.) rokovanie materiál predkladá primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Klub však už dnes avizuje, že materiál nepodporí. "Naopak, prostredníctvom kolegov v Národnej rade opätovne predložíme novelu zákona, ktorá by čierne stavby vyriešila," informoval na dnešnom brífingu predseda klubu Ivo Nesrovnal.

Klub dnes poukázal na to, že bilbordmi je hlavné mesto priam zaplavené a narúšajú najmä prostredie v zelených zónach, ktoré sú určené na oddych občanov. "V žiadnom modernom európskom meste som nevidel toľko bilbordov ako v Bratislave. Navyše, mnohé reklamné nosiče, ktoré stoja na pozemkoch mesta, sú bez nájomnej zmluvy, postavené načierno," podotkol Nesrovnal, ktorý v januári ohlásil svoju kandidatúru na primátora. "Sme svedkami dodatočnej legalizácie mnohých čiernych stavieb, ako napríklad budovy Dell, ktorá bráni výhľadu na jeden z najkrajších kostolov v Bratislave, na Blumentál."

Mesto Bratislava chce však znova prenajať pozemky pod reklamnými zariadeniami spoločnostiam, ktorým už v minulosti bilbord povolilo. Ani jedno z nich podľa Ftáčnika nebude legalizáciou čierneho zariadenia. "Chceme dať všetkým dvojročnú nájomnú zmluvu a ak sa mesto potom rozhodne, že na danom mieste bude pokračovať reklamné zariadenie, plocha bude prenajatá na základe verejnej obchodnej súťaže," vysvetlil Ftáčnik s tým, že mesto potom bude mať šancu získať najvyššiu cenu. Do rozpočtu by obnovenými nájomnými zmluvami mohlo pribudnúť 400.000 eur, vyčíslil primátor.

V hlavnom meste je dnes podľa Ftáčnika asi 1500 bilbordov, z čoho tretina stojí na mestských pozemkoch. Ďalších 500 sú čierne stavby, za rok a pol mesto odstránilo 24 z nich. S troma reklamnými spoločnosťami sa tiež dohodlo, že bilbordy sa odstránia z pásov medzi dvojprúdovými cestami. Už takto zmizli vyše dve stovky pútačov.