Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

NESROVNAL: S odstraňovaním trojnožiek pokračujeme, nedáme sa zastrašiť

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa zúčastnil 15. januára 2015 v Bratislave na kontrolnom dni prác na Starom moste z petržalskej strany stavby. Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na brífingu po kontrolnom dni. FOTO TASR – Štefan Puškáš Foto: TASR - Štefan Puškáš

Mesto Bratislava začalo s odstraňovaním trojnožiek vo štvrtok (20. 10.).

Bratislava 21. októbra (TASR) – Hlavné mesto pokračuje v odstraňovaní 428 prenosných reklamných zariadení spoločnosti Pre Sent, známych ako trojnožky aj po tom, čo firma označila takýto postup magistrátu za protiprávny a za krádež súkromného majetku. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal vníma vyjadrenie spoločnosti Pre Sent ako aroganciu. "Firma, ktorá sa dva roky skrývala sa zrazu začala hlásiť o svoj majetok. Začali chrániť svoje práva, pričom viac ako rok má neoprávnene rozmiestnené trojnožky," povedal na dnešnom brífingu.

Firma sa mala podľa primátora dnes pokúšať zabrániť odstraňovaniu trojnožiek privolaním štátnej polície. "Policajti ale uznali oprávnenosť argumentácie magistrátu a že máme pravdu. Postup odstraňovania trojnožiek pokračuje," skonštatoval Nesrovnal. Predpokladá, že v priebehu soboty (22. 10.) by sa už reklamné trojnožky v uliciach Bratislavy nemali nachádzať. Pre Sent podľa jeho slov dostala vyrozumenie ako sa bude postupovať a ako budú trojnožky uskladnené. "Považujem však za drzosť, aby ľudia, ktorí rok okrádajú Bratislavčanov o ich verejný priestor, rozprávali o krádeži a že sú poškodení," povedal.

Primátor zároveň vyzval zadávateľov reklamy, aby zvážili prostredníctvom akých partnerov realizujú svoju reklamu a uvedomili si etické princípy a spoločenskú zodpovednosť voči Bratislavčanom. "Situácia vznikla preto, lebo máme nedokonalé zákony a mesto má zviazané ruky. Preto opäť navrhne zmenu stavebného zákona, aby Bratislava a iné mestá a obce na Slovensku mali jednoznačné oprávnenie regulovať vonkajšiu reklamu, to znamená povoľovať, regulovať a rušiť," uviedol Nesrovnal.

Mesto Bratislava začalo s odstraňovaním trojnožiek vo štvrtok (20. 10.). V júni 2015 spoločnosti Pre Sent totiž samospráva zrušila povolenie na užívanie trojnožiek a firmu vyzvala na ich odstránenie. "Keďže tak neurobili, rozhodli sme o odstránení a máme v rukách právoplatné rozhodnutie okresného úradu," povedal Nesrovnal. 

Konateľ spoločnosti Pre Sent Peter Šrůtek pre TASR vo štvrtok uviedol, že sú pobúrení protizákonným konaním primátora Nesrovnala, ktorý verejne siahol na súkromný majetok. "V tejto súvislosti som sa už obrátil aj na políciu, kde som podal trestné oznámenie," povedal Šrůtek. Primátora žiada o okamžité zastavenie protiprávneho konania a okamžité vrátenie súkromného majetku do pôvodného stavu bez poškodenia. Jeho spoločnosť podala žalobu na krajský súd proti rozhodnutiu magistrátu o odstránení informačných plôch a zároveň mestu začiatkom júla oznámila, že majiteľom informačných plôch už nie je Pre Sent.

"Na základe rozhodnutia o odstránení vydaného na spoločnosť Pre Sent nie je možné viesť výkon rozhodnutia proti inej spoločnosti, a preto odstraňovanie informačných zariadení zo strany magistrátu je nezákonné. Vnímame to ako krádež súkromného majetku, ktorú sme ohlásili aj na polícii," uviedol Šrůtek. Informačné plochy podľa neho vlastní spoločnosť Mediares Company, s. r. o.

Polícia informovala TASR, že jej hliadky boli dnes o 09.40 h vyslané na bratislavské Hodžovo námestie k prevereniu oznámenia o krádeži reklamných pútačov. "Prijaté oznámenie hliadka preverila, pričom jeho hodnovernosť sa na mieste nepotvrdila," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková. V súvislosti s odstraňovaním reklamných zariadení v hlavnom meste prijala vo štvrtok polícia aj trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu krádeže.