Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Nesrovnal: Vrátime stopercentné zľavy i peniaze za vydané električenky

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Bratislava vráti peniaze tým, ktorí si v rámci podmienok tretej etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) už zakúpili predplatné cestovné lístky.

Bratislava 24. marca (TASR) – Zdravotne postihnutí, držitelia diamantovej Jánskeho plakety za darovanie krvi, protikomunistickí odbojári a politickí väzni z Bratislavy budú môcť na území hlavného mesta v mestskej hromadnej doprave (MHD) zrejme opäť jazdiť bezplatne. Priamo v sídle Dopravného podniku Bratislava dnes primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal potvrdil, že takýto návrh predloží 31. marca mestskému zastupiteľstvu.

Zároveň uviedol, že mesto vráti peniaze tým, ktorí si v rámci podmienok tretej etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) už zakúpili predplatné cestovné lístky. "Urobíme to tak, aby to bolo pre týchto cestujúcich čo najkomfortnejšie, zrejme poštovými poukážkami," informoval s tým, že peniaze dá mesto zo svojho rozpočtu.



Návrat k 100-percentným zľavám podporili zistenia o reálnej využívanosti verejnej dopravy a nákladoch na refundáciu zliav. Mesto tieto údaje preverovalo od novembrového rozšírenia IDS BK. Podľa Nesrovnala sa potvrdili údaje, že MHD využíva približne o 5000 menej Bratislavčanov so zdravotným postihnutím, než je počet, ktorý celkovo uvádza Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Mesto tak na refundáciu zliav musí DPB platiť o približne 600.000 eur menej, ako sa predpokladalo.

Nesrovnal takisto informoval o tom, že sa stretol s partnermi a dopravcami IDS BK. "Je pozitívne, že aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK) signalizoval záujem pripojiť sa k našej iniciatíve,“ uviedol Nesrovnal. Pri dátume zavedenia uviedol, že by to mal byť najbližší možný termín. "Počkali by sme však na rozhodnutie zastupiteľstva BSK," uviedol.

O bezplatné cestovanie prišli ZŤP osoby, darcovia krvi a protikomunistickí bojovníci i politickí väzni so zavedením tretej etapy IDS BK od 1. novembra. Mesto sa vtedy bránilo, že podmienky tretej etapy boli dohodnuté už v roku 2012, mestské zastupiteľstvo v roku 2015 muselo už iba schváliť tieto podmienky, aby mohlo spustiť rozšírenie integrovanej dopravy a neprišlo o eurofondy, ktoré boli na integrovanú dopravu naviazané. Mestské zastupiteľstvo neskôr rozhodlo o zvýšení pôvodnej polovičnej zľavy pre vybrané skupiny cestujúcich s trvalým pobytom v Bratislave až na 90-percentnú zľavu na predplatený cestovný lístok. Zľava platí pri cestovaní prostriedkami dopravcov IDS BK na území hlavného mesta.