Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Neúspešný kandidát na poslanca žiada ÚS, aby ho vyhlásil za zvoleného

Ilustračné foto. F Foto: TASR/Radoslav Stoklasa

Neúspešný kandidát Peter Kolega z Devínskej Novej Vsi chce, aby prepočíitali hlasy.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Neúspešný kandidát na poslanca Peter Kolega, ktorý sa v komunálnych voľbách uchádzal o kreslo v zastupiteľstve bratislavskej Devínskej Novej Vsi, teraz žiada prepočítať hlasy. Do miestneho parlamentu sa totiž nedostal a ocitol sa tretí pod čiarou. Na Ústavný súd SR tak podal sťažnosť. Vraví, že o výslednom poradí uchádzačov má pochybnosti.

"Svojou sťažnosťou napádame správnosť výsledkov volieb do miestneho zastupiteľstva v Devínskej Novej Vsi, výsledné poradie úspešných a neúspešných kandidátov na poslancov a správnosť sčítania hlasov do miestneho zastupiteľstva," píše vo zverejnenej sťažnosti Kolegov advokát.

Kolega kandidoval ako nezávislý a vo voľbách získal 957 hlasov občanov. Posledný poslanec, ktorý sa do miestneho zastupiteľstva ešte dostal, získal 1018 hlasov.

Komunálnym voľbám v Devínskej Novej Vsi Kolega vyčíta hneď niekoľko vecí. Nepáči sa mu napríklad, že počas volebného dňa sa staronový starosta Milan Jambor (Sieť, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd) opakovane zdržiaval vo volebných miestnostiach viacerých okrskov, kde mal priamo inštruovať zapisovateľov okrskových volebných komisií. Takú informáciu dal Kolegovi Jamborov najsilnejší protikandidát na starostu, ktorý počas volebného dňa podal pre Jamborove návštevy vo volebných miestnostiach aj podnet. Ústredná volebná komisia ho vzala na vedomie, tá mestská odporučila obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní.

Hovorí o nezabezpečenej miestnosti

Kolega tiež v sťažnosti píše, že štyri dni pred voľbami boli hlasovacie lístky voľne umiestnené v nezabezpečenej zasadačke miestneho úradu, do ktorej mali prístup jeho zamestnanci či návštevníci. Aj túto informáciu má od Jamborovho súpera. Staronový starosta o žiadnych svojich možných prešľapoch nehovorí. "Pri voľbách som pri každej svojej činnosti postupoval v súlade so zákonom," reagoval Jambor pre TASR.

Kolegovi sa nepáči ani to, že zapisovateľka či členovia miestnej volebnej komisie sú zamestnancami miestneho úradu. Zo šiestich osôb prítomných na zasadnutiach by podľa Kolegu minimálne tri pociťovali prípadný volebný neúspech kandidátov za koalíciu Sieť, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd ako svoju vlastnú ujmu. Miestnej volebnej komisii Kolega v sťažnosti vyčíta aj laxný prístup pri vyhotovení zápisnice o výsledku volieb. To všetko podľa Kolegu "nedáva záruku, že s výsledkami volieb a poradím jednotlivých kandidátov nemohlo byť dodatočne manipulované."

Neúspešný kandidát si myslí, že jediný spôsob, ako možno správnosť výsledkov dodatočne overiť, je nechať hlasy znova prepočítať. V sťažnosti však ďalej jeho advokát súdu navrhuje dve možnosti. Buď Kolegu vyhlási za zvoleného kandidáta, alebo, ak by vyšlo v konaní najavo, že riadne mali byť zvolení iní kandidáti, než tí, ktorých vyhlásila miestna volebná komisia, urobí nápravu.

ÚS má o sťažnosti na nezákonnosť alebo neústavnosť volieb alebo proti výsledku volieb rozhodnúť do 90 dní od jej doručenia. Sťažnosť Kolegu dostal 25. novembra.