Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Nezamestnaní nájdu prácu v mestskej spoločnosti v Žiari n. Hronom

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

V Žiarskej komunálnej spoločnosti by mohli nájsť zamestnanie aj ľudia dlhodobo bez práce z radov rómskej komunity. Primátor Žiaru nad Hronom je presvedčený, že miestni ľudia túto možnosť využijú.

Žiar nad Hronom 24. mája (TASR) - Dlhodobo nezamestnaní obyvatelia Žiaru nad Hronom si budú môcť nájsť prácu v novej mestskej spoločnosti. Žiarski poslanci totiž na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili založenie Žiarskej komunálnej spoločnosti a zároveň primátorovi Petrovi Antalovi odporučili hľadať vhodné priestory pre vykonávanie podnikateľskej činnosti tejto spoločnosti, a to buď formou prenájmu alebo kúpy nehnuteľnosti.

Návrh na založenie spoločnosti predložil primátor, ktorý chce aj takýmto spôsobom na území mesta riešiť problém s dlhodobo nezamestnanými z radov miestnej rómskej komunity. Ako uviedol v tejto súvislosti, v meste je približne 10,65-% nezamestnanosť, pričom polovica je dlhodobo nezamestnaných (12 mesiacov a viac). Skúsenosti podľa primátora ukazujú, že takíto ľudia sú neuplatniteľní na trhu práce, a to najmä pre to, že stratili pracovné návyky a chýbajú im základné zručnosti.

Práve to chce mesto prostredníctvom novej spoločnosti zmeniť. V podniku by mali títo ľudia zotrvať určitý čas (9-12 mesiacov), aby sa naučili pracovať a aby získali zručnosti. Potom by boli podľa primátora aj s odporučením "posunutí" k riadnemu zamestnávateľovi. Obchodným partnerom spoločnosti by nemalo byť iba mesto Žiar nad Hronom, ale aj ostatné podnikateľské subjekty či obce. Podnik bude pre nich vykonávať pod odborným dohľadom hlavne drobné stavebné práce a zároveň vyrábať napr. cenovo dostupný obecný mobiliár. Malo by ísť napríklad o súvislé rekonštrukcie chodníkov z tzv. zámkovej dlažby, na ktoré v minulom roku mesto vyčlenilo 200.000 eur.

Antal je presvedčený, že miestni ľudia túto možnosť využijú. "Keď budú pracovať, vytvoria si pracovný návyk, budú sa učiť zodpovednosti, mesačne dostanú viac peňazí. Určite si z toho časom dovolia zaplatiť iné bývanie a hlavne deti v rodinách budú pozorovať iný sociálny model, ako len prežívanie zo dňa na deň v chatrči. Toto považujem za najdôležitejšie pri riešení problému osady Pod Kortínou," podotkol Antal.