Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Výstavbu Národného futbalového štadióna prešetrí okresná prokuratúra

Na snímke odstránená stavba bývalého futbalového štadióna ŠK Slovana Bratislava na Tehelnom poli v Bratislave 23. júla 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Výstavbou štadióna sa začala Krajská prokuratúra v Bratislave zaoberať ešte pred letom.

Bratislava 30. júla (TASR) – Územné rozhodnutie na výstavbu Národného futbalového štadióna (NFŠ) v Bratislave má prešetriť a preskúmať zákonnosť jeho vydania okresná prokuratúra. Takúto povinnosť jej uložila generálna prokuratúra. Nie je totiž podľa nej jasné, z čoho vychádzalo bratislavské Nové Mesto, keď rozhodnutie o umiestnení stavby vydalo. Záväzné stanovisko hlavného mesta bolo totiž v tom čase podľa prokuratúry už neplatné. Vyplýva to z listu generálnej prokuratúry, ktorý má TASR k dispozícii.

Výstavbou štadióna sa začala Krajská prokuratúra v Bratislave zaoberať ešte pred letom. Dostala totiž podnet od fyzickej osoby, aby prešetrila záväzné stanovisko hlavného mesta k výstavbe štadióna, ktoré podľa podnetu nemalo byť v súlade s územným plánom Bratislavy. Na podnet odpovedala generálna prokuratúra. Odložila ho s tým, že stanovisko mesta k výstavbe medzitým stratilo platnosť a záväznosť. Prokurátor Slavomír Filipčík vysvetľuje, že záväzné stanovisko mesta bolo vydané koncom novembra 2011, avšak prijatím nových zmien a doplnkov územného plánu ďalší mesiac v decembri, ktoré nadobudli účinnosť od februára 2012, stanovisko mesta prestalo platiť. Podľa prokurátora tak už odvtedy nemohlo byť podkladom na vydanie územného rozhodnutia, na čo vraj bratislavský magistrát upozorňoval.

Bratislavská mestská časť Nové Mesto vydala rozhodnutie o umiestnení stavby štadióna v polovici augusta 2012. "Mestská časť už nemohla vychádzať pri vydávaní rozhodnutia o umiestnení stavby z tohto, v tom čase neplatného a nezáväzného stanoviska, a to navyše aj z dôvodu, že zmeny a doplnky sa týkali aj územia, v ktorom bola umiestnená stavba," tvrdí prokurátor Filipčík. Vraví, že nie je teda zrejmé, z akého stanoviska potom mestská časť vychádzala. Tento mesiac preto uložil Okresnej prokuratúre Bratislava III povinnosť, aby preskúmala zákonnosť vydania rozhodnutia o umiestnení stavby.

Hovorca bratislavského Nového Mesta Marek Tettinger vysvetľuje, že nové zmeny a doplnky územného plánu mesta z decembra 2011 sa nijako netýkali územia bývalého štadióna Slovan, ani jeho funkčného využitia. "Aj pred zmenami územného plánu, ako aj po zmene táto plocha bola určená pre funkciu športu, telovýchovy a voľného času. Nezmenila sa ani základná charakteristika funkčnej plochy z hľadiska regulácie využitia územia," povedal Tettinger pre TASR. Podľa neho tak nie je dôvod, aby záväzné stanovisko magistrátu nebolo platné.

Tettinger poukazuje na to, že bratislavský magistrát svoje stanovisko vydal koncom novembra 2011, teda v čase, kedy bolo zrejmé, že zmeny a doplnky územného plánu budú prerokované mestským zastupiteľstvom v polovici decembra 2011.