Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Niektoré porasty Hrončeckého grúňa sú súčasťou pralesa

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Turayová priblížila, že niektoré porasty rezervácie dlhodobo nechali na prirodzený vývoj.

Brezno 24. júna (TASR) – Niektoré porasty národnej prírodnej rezervácie (NPR) Hrončecký grúň majú prirodzené druhové zloženie a možno im priznať charakter pralesa. Predmetom ochrany je hodnotný les s prirodzeným a pestrým drevinovým zložením. TASR o tom informovala Miriam Turayová zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana vo Zvolene.

Ako ďalej uviedla, vyskytujú sa v ňom všetky dreviny zmiešaného lesa, ako sú buk lesný, jedľa biela a smrek obyčajný. Dopĺňajú ich javor horský, brest horský a aj jaseň štíhly. "Predstavujú zachovalé lesné porasty, v ktorých jednotlivé dreviny dosahujú mimoriadne dimenzie. Výnimočná je prosperita náročných listnáčov," objasnila. Podľa vedeckých údajov z roku 2009 listnáče v Hrončeckom grúni patria medzi najvyššie v centrálnej a južnej Európe. Rekordy spomedzi bukov a javorov majú výšku okolo 45 metrov. "Jaseň štíhly z Hrončeckého grúňa s výškou od 46 do 49 metrov obsadzuje prvých desať miest rebríčka stredoeurópskych velikánov," zdôraznila. Hrúbka niektorých kmeňov, napríklad u jedle bielej, dosahuje pri výške 1,3 metra obvod kmeňa viac ako štyri metre.

Turayová priblížila, že niektoré porasty rezervácie dlhodobo nechali na prirodzený vývoj. "Na rozdiel od okolitých častí, ktoré boli pravdepodobne v polovici 19. storočia zasiahnuté ťažbou, najmä v súvislosti s pálením uhlia. Svedčia o tom upravené miesta po bývalých míľach, ktoré sú pozornému návštevníkovi lesa viditeľné aj dnes," povedala s tým, že v pralese sú zastúpené všetky vývojové štádiá. V súčasnosti sa v ňom podľa jej slov nachádza aj mŕtve drevo, hlavne vyvrátených jaseňov štíhlych z roku 1996.

Správa CHKO Poľana konštatuje, že v rezervácii sa nachádza pestré zastúpenie živočíchov. "V minulosti potvrdili 55 druhov vtákov a 17 druhov cicavcov. Podrobné údaje o výskyte hmyzu, obojživelníkov, plazov, vtákov a cicavcov sú predmetom mnohých výskumov v rezervácii," zhrnula Turayová a spomenula, že stálymi obyvateľmi sú medveď hnedý, vlk dravý a rys ostrovid.

V rezervácii sú trvalé výskumné plochy a vstup do rezervácie je predovšetkým pre vedeckovýskumné a vzdelávacie účely. "Význam tohto územia zvyšuje fakt, že lokality v obdobných podmienkach sú v súčasnosti značne pozmenené človekom," reaguje CHKO.

Hrončecký grúň je v katastrálnom území obcí Hronec a Valaská v okrese Brezno v Banskobystrickom kraji. Územie vyhlásili v roku 1964. Celková výmera NPR je 55,30 hektára a platí v ňom piaty stupeň ochrany.