Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Nitre chcú pomôcť ľuďom bez domova. Pomôcť má útulok či ergoterapia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa primátora mesto kladie veľký dôraz aj na prevenciu a spoluprácu s rôznymi organizáciami a združeniami, ktoré sa bezdomovectvu venujú.

Nitra 15. apríla (TASR) – Návrat ľudí bez domova k bežnému spôsobu života a ich opätovné začlenenie do spoločnosti je hlavným cieľom stratégie, ktorú nitriansky magistrát na tento účel vypracoval na najbližšie roky. Hlavným nástrojom mesta je v súčasnosti útulok, v ktorom bola v roku 2016 poskytovaná sociálna služba viac ako stovke klientov.

Podľa vypracovanej stratégie sa v tomto zariadení využíva pri práci s ľuďmi bez domova predovšetkým ergoterapia. „Tá prostredníctvom zmysluplného zamestnania usiluje o zachovanie a využívanie schopností klienta potrebných pre zvládnutie bežných denných, pracovných, ale aj záujmových činností,“ uvádza sa v dokumente.

Mesto otvorilo útulok minulý rok v septembri. Okrem základnej starostlivosti v ňom bezdomovcom poskytuje aj informácie o ponuke verejných služieb v okolí a pomáha im nájsť si vhodnú prácu. „Robíme potrebné opatrenia a v tomto smere je pre nás dobrý výsledok, že sa nám útulok podarilo po viacerých rokoch dobudovať. Vďaka tomu máme kapacity, vďaka ktorým sa vieme o ľudí bez domova postarať nielen v čase, keď mrzne, ale v podstate neustále, s tým, že môže normálne fungovať aj výdaj stravy a šatstva a ďalšia pomoc. Takže sú vytvorené podmienky v prípade, že oni ich chcú využiť,“ uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Podľa jeho slov mesto kladie veľký dôraz aj na prevenciu a spoluprácu s rôznymi organizáciami a združeniami, ktoré sa bezdomovectvu venujú. „Majú obrovský priestor na to, aby nám pomohli v riešení tejto problematiky. Tých návodov je veľmi veľa, ale v konečnom dôsledku ide o to, že niekto to musí aj odpracovať a niekto musí podať tým ľuďom pomocnú ruku,“ skonštatoval Dvonč.

Ako doplnil, mestský útulok sa svojim klientom snaží pomáhať vo viacerých oblastiach. Sociálni pracovníci im radia napríklad aj pri zaobstarávaní a vyplnení úradných tlačív, pri kontakte s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, spolupracujú aj so zamestnávateľmi, Fakultnou nemocnicou v Nitre a mestskou i štátnou políciou.