Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Na národnej Cyrilometodskej púti v Nitre sa zišlo tisícky ľudí

Tisícky veriacich sa 5. júla 2017 v Nitre zišli na národnej Cyrilometodskej púti. Slávnostnú svätú omšu na poľnom oltári na Svätoplukovom námestí celebroval reykjavícky diecézny biskup Dávid Bartimej Tencer (na snímke vpredu), ktorý počas svojej netradičnej kázne rozosmial účastníkov púte a vyslúžil si ich potlesk. Vo svojej kázni vyzval veriacich, aby nielen strážili, ale najmä zveľaďovali dedičstvo otcov. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cyrilometodské púte sa v novodobej histórii Slovenska začali v Nitre v roku 1990.

Nitra 5. júla (TASR) – Tisícky veriacich sa dnes v Nitre zišli na národnej Cyrilometodskej púti. Slávnostnú svätú omšu na poľnom oltári na Svätoplukovom námestí celebroval reykjavícky diecézny biskup Dávid Bartimej Tencer, ktorý počas svojej netradičnej kázne rozosmial účastníkov púte a vyslúžil si ich potlesk. Vo svojej kázni vyzval veriacich, aby nielen strážili, ale najmä zveľaďovali dedičstvo otcov.

Výnimočnosť bohoslužby umocnilo zasvätenie Slovenska Najsvätejšiemu srdcu Ježišovmu a Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie, tak ako to urobil pred 70 rokmi na Starých Horách vtedajší nitriansky arcibiskup Karol Kmeťko. „Neobnovujme však naše zasvätenie tak, aby sme sa vrátili do roku 1947. Aktualizujme ho, urobme ho novým, účinným na našu dobu. Aktualizácia je náš osobný postoj. Dnešným zasvätením chceme prisľúbiť Bohu, že kresťanstvo budeme žiť v súčasnom svete a súčasným spôsobom, že naše kresťanstvo zachutí aj tým ľuďom, ktorí s vierou toho veľa nemajú,“ vyzval Tencer vo svojej kázni.



Hlavný celebrant vyzdvihol význam slova 'zježíšstvění', ktoré použil Tomáš Garrigue Masaryk v knihe Karola Čapka Rozhovory s T. G. Masarykom. „Je to výstižný výraz, ktorý vystihuje prítomnosť Ježiša v našich životoch, v našich srdciach. Nestačí, aby sme zachovávali dedičstvo našich otcov, urobme všetko pre to, aby to dedičstvo rástlo nielen množstvom, ale aj kvalitou ľudí, aby bolo 'zježíšstvění' zreteľné v živote každého z nás,“ vyzval Tencer.

Kazateľ pripomenul, že viera ľudí je veľký dar nielen od Pána Boha, ale je za tým aj veľa ľudského úsilia. „A to je to, čo voláme cirkev. Boh aj dnes pôsobí cez cirkev a cirkev, to sme my, ľudia. Každý z nás má niesť kúsok zodpovednosti. Keď ide o Boha, vieru, cirkev, ide aj o nás, vtedy sa netreba spoliehať ani na biskupov, ani na cirkev, ani na vládu a nikoho iného, vtedy treba prevziať ten svoj diel zodpovednosti.“

Cyrilometodské púte sa v novodobej histórii Slovenska začali v Nitre v roku 1990. Konali sa na Kalvárii nad mestom, svätým omšiam predsedal kardinál Ján Chryzostom Korec. Od roku 2006 sa vďaka diecéznemu biskupovi Viliamovi Judákovi presunuli na Nitriansky hrad. Až v ostatných rokoch sa pre veľký počet prítomných veriacich miesto bohoslužby presunulo na Svätoplukovo námestie. Domáci biskup si každý rok pozýva iného biskupa, aby predsedal svätej omši. Na tohtoročnej národnej Cyrilometodskej púti sa zúčastnil aj predseda vlády SR Robert Fico a ďalší členovia vlády, zástupcovia duchovného, verejného a spoločenského života.