Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Nitra chce dotovať šport, zatiaľ na to nemá vyčlenené peniaze

Ilustračné foto. Foto: TASR

Financie na dotácie bude nutné dotačne vyčleniť v priebehu roka.

Nitra 5. januára (TASR) - Mesto Nitra plánuje poskytnúť aj v roku 2024 dotácie na šport. Ako informovala radnica, na tento rok sú pripravené výzvy v troch oblastiach. Okrem podpory športových podujatí sú vyčlenené financie aj pre strategické a tiež ostatné športové kluby.

Peniaze na dotácie však v rozpočte zatiaľ nie sú vyčlenené. "A to nielen na šport, ale ani na kultúru a sociálnu oblasť. Tento rok bude v mestskej kase chýbať 800.000 eur, keďže zastupiteľstvom v decembri neprešlo zvýšenie daní za byty a domy. Dane v tejto oblasti pritom zvyšovali všetky krajské mestá okrem Nitry," zdôraznil primátor Marek Hattas. Financie na dotácie tak bude nutné dotačne vyčleniť v priebehu roka.

"V zastupiteľstve má väčšinu koalícia troch klubov. Oni mali hlavné slovo pri nezvyšovaní daní. V apríli to budú opäť oni, kto bude mať najsilnejšie slovo pri dofinancovaní dotácií," skonštatoval v tejto súvislosti Hattas.

Ako zdôraznil, dodatočné vyčlenenie prostriedkov bude potrebné nielen na dotácie, ale aj na chod športovísk vrátane kúpaliska, na kultúrne podujatia, vianočné mestečko, zrážkovú vodu, kosenie, správu zelene a na čistotu mesta. "V rozpočte chcem vidieť aj pravidelnú dotáciu na chod zimného štadióna vo výške 200.000 eur. Táto položka tam zatiaľ tiež chýba," doplnil primátor.