Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Chrenovský most v Nitre sa rozsvietil na modro

Chrenovský most nad riekou Nitra Foto: TASR/Henrich Mišovič

Mesto Nitra sa tak zapojilo do celosvetovej kampane Light It Up Blue - Rozsvieť modrú, ktorá je prejavom spolupatričnosti s osobami postihnutými autizmom.

Nitra 2. apríla (TASR) – Chrenovský most v Nitre sa v noci nadnes rozsvietil na modro. Mesto Nitra sa tak zapojilo do celosvetovej kampane Light It Up Blue - Rozsvieť modrú, ktorá je prejavom spolupatričnosti s osobami postihnutými autizmom a s ľuďmi, ktorí sa o autistov starajú.

Na modro bude most v Nitre vysvietený aj v noci na pondelok 3. apríla. Kampaň pochádza z iniciatívy jednej z najvýznamnejších svetových organizácií v tejto oblasti Autism Speaks. Organizácia Spojených národov v roku 2007 vyhlásila 2. apríl za Svetový deň povedomia o autizme. Práve v tento deň sa do kampane zapájajú ľudia z celého sveta, vonkajším prejavom sú na modro osvetlené svetovo známe objekty.

Podľa najnovších prieskumov pripadá v súčasnosti na 45 detí vo veku od troch do 17 rokov jedno dieťa s poruchou autistického spektra (ASD). „Chceme začať spoločenskú diskusiu o autizme a jedinečnosti a poukázať na to, že autisti sú medzi nami a nesmieme ich vytláčať mimo nášho záujmu. Práve naopak, naším cieľom musí byť integrovať ich a prijať ich ako jedinečné osobnosti,“ informoval Klub rodičov autistických detí.

Cieľom je okrem iného zvýšiť povedomie verejnosti o tom, akí vlastne autisti sú a čo táto diagnóza pre nich a ich rodiny znamená. Modrá farba je symbolom dôvery, tradície, oddanosti a tiež komunikácie, s ktorou majú autisti často veľký problém. Ich nedostatky v sociálnej interakcii a predstavivosti ich často posúvajú na okraj záujmu spoločnosti. K dnešnému dňu však nie je k dispozícii žiaden liek, ktorým je možné zmeniť základné príznaky ASD.