Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nitra dnes darovala krv, pridali sa aj herci z Divadla Andreja Bagara

Na snímke odber krvi Národnou transfúznou službou Slovenskej republiky v priestoroch Divadla Andreja Bagara v Nitre 20. januára 2015. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Darovaná krv pomáha ľudom pri ťažkých úrazoch, nehodách, či závažných život ohrozujúcich ochoreniach, pri ktorých je od včasnej transfúzie často závislý život pacienta.

Nitra 20. januára (TASR) – Desiatky ľudí dnes spoločne darovali krv v priestoroch Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Zimnú divadelnú kvapku krvi zorganizovala spoločnosť Kaufland v spolupráci so Slovenským Červeným krížom, Národnou transfúznou službou, mestom Nitra a DAB.



„Chceme šíriť informovanosť o potrebe zapojenia čo najväčšieho množstva ľudí do bezpríspevkového darovania krvi. Pozitívnym príkladom našich zamestnancov chceme inšpirovať aj ďalších zamestnávateľov a ich zamestnancov, aby sa k nám pridali. Aj preto sme v rámci zatraktívnenia tejto aktivity zapojili do odberu obľúbených hercov nitrianskeho divadla,“ povedal hovorca Kauflandu Martin Gärtner.



Spoločnosť organizuje bezpríspevkové darovania krvi svojimi zamestnancami v rámci dlhodobej spolupráce so Slovenským Červeným krížom (SČK). V minulom roku sa darovanie krvi uskutočnilo v dvoch vlnách, na jar a na jeseň, pričom do akcie sa postupne zapojili zamestnanci z 12 slovenských miest. „Najviac ich darovalo krv v Košiciach a Trenčíne, celkové prvenstvo však jednoznačne patrí Košičanom, ktorí sa na vlastnú žiadosť zapojili do akcie v oboch vlnách,“ povedal Gärtner. Cieľom organizovaného darovania krvi je aktívne vyhľadávať a motivovať ľudí, najmä však nových darcov, aby sa zapojili do darovania krvi a stali sa tak poslami života pre tých, ktorí sa ocitli v ohrození života.

Darovaná krv pomáha ľudom pri ťažkých úrazoch, nehodách, či závažných život ohrozujúcich ochoreniach, pri ktorých je od včasnej transfúzie často závislý život pacienta. Na Slovensku je ročne potrebných až 180.000 jednotiek krvi. SČK sa dlhodobo angažuje v šírení osvety a nábore dobrovoľných darcov krvi, ktorí by dokázali zabezpečiť nevyhnutné množstvo krvi na pokrytie potrieb jednotlivých transfúznych staníc. „Projektom Daj pár deci počas pracovnej doby chceme motivovať zamestnávateľov, aby sa pripojili k tejto humánnej aktivite,“ povedala Silvia Kostelná z SČK, koordinátorka programov.