Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Deň otvorených dverí NTS v Nitre prilákal enormný počet darcov krvi

Darca pri odbere krvi počas dňa otvorených dverí na odbernom pracovisku Národnej transfúznej služby SR vo Fakultnej nemocnici v Nitre 14. júla 2017. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa slov vedúcej lekárky NTS v Nitre Márie Broďániovej je záujem o návštevu pracovísk NTS už od rána veľký.

Nitra 14. júna (TASR) –V rámci dnešného Svetového dňa darcov krvi dnes Národná transfúzna stanica (NTS) v Nitre sprístupnila verejnosti všetky svoje pracoviská a laboratóriá. Počas Dňa otvorených dverí si môžu návštevníci prezrieť aj priestory, do ktorých sa bežne nedostanú. Okrem iného uvidia aj miesta, na ktorých vyšetrujú darcov, odoberá sa krv, prípadne sa s ňou ďalej manipuluje.

Podľa slov vedúcej lekárky NTS v Nitre Márie Broďániovej je záujem o návštevu pracovísk NTS už od rána veľký. "Prichádzajú k nám školáci, ale aj rodiny s deťmi a jednotlivci. Okrem prehliadky našich pracovísk sme pre nich v spolupráci so Slovenským červeným krížom pripravili aj ukážky prvej pomoci, vyšetrenia krvnej skupiny a ďalšie zaujímavé sprievodné podujatia," uviedla Broďániová.

Počas dnešného dňa otvorených dverí v NTS môžu záujemcovia aj darovať krv. Tej býva práve v letných mesiacoch nedostatok. "Odliv darcov v tomto období pociťujeme každý rok. Vysokoškoláci aj maturanti odchádzajú na prázdniny. Začnú podnikové dovolenky, takže na pracoviskách nebude možné robiť mobilné odbery krvi. Toto všetko sa začne do mesiaca prejavovať a potom sa môže stať, že krvi bude nedostatok," vysvetlila Broďániová.

Ako však pripomenula, v priebehu dnešného dňa evidujú na nitrianskej NTS enormný záujem ľudí darovať krv. "Už ráno sme tu mali viac ako 50 darcov a ďalší stále prichádzajú. Dnes okrem toho robíme aj mobilný odber krvi, takže predpokladám, že v priebehu dnešného dňa ich bude určite viac ako sto," dodala Broďániová.