Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Diecézna charita v Nitre rozšírila kapacitu nízkoprahovej nocľahárne

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Vyžiadal si to zvýšený záujem ľudí bez domova o nocľah v tomto zariadení.

Nitra 16. januára (TASR) - Diecézna charita v Nitre rozšírila v zimných dňoch kapacitu svojej nocľahárne. Vyžiadal si to zvýšený záujem ľudí bez domova o nocľah v tomto zariadení. "Keďže je nocľaháreň nízkoprahová, majú do nej prístup aj ľudia pod vplyvom alkoholu či iných omamných látok. Jedinou podmienkou je, aby neboli násilní," skonštatoval hovorca Biskupstva Nitra Miroslav Lyko.

Kapacita zariadenia je 24 lôžok, počas mrazivých nocí chodí do nocľahárne prespávať zhruba 30 ľudí. Podľa riaditeľa Diecéznej charity Juraja Baráta je tohtoročná situácia špecifická v tom, že v okolitých mestách sa zhoršila starostlivosť o ľudí bez domova. "Čo v minulosti širšie okolie zachytávalo, sa tento rok sťahuje do Nitry. Tento nárast sme pocítili aj my, je väčší záujem o miesta v nocľahárni. Usilujeme sa pomôcť všetkým, ktorí to potrebujú. Zatiaľ to zvládame, aj keď je to na hranici našich možností," povedal Barát.

Prevádzkový čas nocľahárne je od 19. do 7. hodiny. Poplatok za nocľah je 50 centov, zariadenie však môže prijať aj ľudí, ktorí nemajú peniaze na zaplatenie nocľahu. Počas dňa môžu bezdomovci zostať v susediacom dennom centre, ktoré poskytuje stravu, sociálne poradenstvo, prípadne výdaj šatstva či potrebné ošetrenie.