Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Nitra eviduje enormný záujem o stravovanie seniorov

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

V Nitre má v súčasnosti priznaný príspevok na stravovanie 1286 obyvateľov.

Nitra 19. apríla (TASR) – Nitrianska radnica rieši problém s veľkým záujmom seniorov o stravu z mestských jedální. Podľa slov primátora Jozefa Dvonča je nárast stravníkov enormný a magistrát má problém uspokojiť všetkých.

Mesto už podľa jeho slov nemá dostatok kapacít na to, aby mohlo zabezpečiť stravovanie a rozvoz jedál všetkým. „Musím povedať úplne otvorene, že budeme mať veľký problém s reguláciou stravovania dôchodcov. Jednoducho už nemáme možnosti na to, aby sme mohli prijímať ďalších klientov. Budeme musieť robiť nejaké opatrenia, pretože na tú stravu mesto finančne prispieva a okrem toho nám ďalšie zvyšovanie kapacít nepovolí úrad pre verejné zdravotníctvo,“ skonštatoval Dvonč.

V Nitre má v súčasnosti priznaný príspevok na stravovanie 1286 obyvateľov. Z tohto počtu využíva donášku jedla do domu 603 klientov a 683 ľudí sa stravuje v jedálni. „Sme na hrane kapacít a ešte stravu aj rozvážame. Rozvoz pre toľkých klientov trvá veľmi dlho, čiže aj to je už z pohľadu hygieny na hrane. Momentálne varíme na Baničovej ulici a odtiaľ robíme aj rozvoz. Varenie a rozvoz je tiež v bytovom dome Olympia a samostatné stravovanie máme ešte na Jánskeho ulici,“ uviedol Dvonč.

Podľa jeho slov momentálne mesto nemá inú možnosť, iba dotované stravovanie pre dôchodcov regulovať. „Na každé to jedlo doplácame. Čiže budeme musieť hľadať nejakú úpravu. Buď sa to bude musieť regulovať územne, alebo cenou tej služby. Ale na to všetko sú zákony a v konečnom dôsledku bude riešenie na mestských poslancoch. Ale keď sa dostávame na hranu, kedy už kvôli hygiene nemôžeme rozširovať kapacity a ani čas určený na rozvoz stravy, tak nejaké riešenie budeme musieť hľadať,“ zdôraznil Dvonč.