Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Fakultná nemocnica v Nitre sa spamätáva z útoku hackerov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa hovorkyne nie je zdravotná starostlivosť v nitrianskej nemocnici nijako obmedzená.

Nitra 15. mája (TASR) – V nitrianskej fakultnej nemocnici stále odstraňujú následky po masívnom útoku hackerov, ktorý v priebehu 12. mája zasiahol milióny počítačov po celom svete. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková, v súčasnosti je už na oddeleniach a ambulanciách v prevádzke približne polovica počítačov, ďalšie sa priebežne kontrolujú a spúšťajú do prevádzky.

Podľa hovorkyne nie je zdravotná starostlivosť v nitrianskej nemocnici nijako obmedzená. „Pacienti sa však pre komplikácie s počítačmi musia pripraviť na trošku dlhšie čakanie v ambulanciách,“ uviedla Timková. Ako zdôraznila, pri hackerskom útoku nedošlo k úniku žiadnych osobných informácií. „Nejaké škody spôsobené boli, preto zvažujeme, že podáme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Momentálne túto možnosť konzultujeme s právnikom,“ povedala Timková.

Problémy s počítačmi v nitrianskej nemocnici začali v piatok 12. mája, krátko popoludní. Útok sa prejavil sčervenaním pracovnej plochy na monitoroch. „Okamžite prišiel pokyn vypnúť všetky počítače a situácia sa začala hneď riešiť. Vírus bol identifikovaný a jeho odstraňovania zatiaľ stále trvá,“ dodala Timková.