Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Nitriansky samosprávny kraj vybuduje v Šali polikliniku

Ilustračná fotografia. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Kraj do nového zdravotníckeho zariadenia vloží nehnuteľnosti v hodnote takmer 1,8 milióna eur a hnuteľný majetok za necelých 1,3 milióna eur.

Nitra 27. marca (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zriadi v Šali novú polikliniku. Rozhodli o tom dnes regionálni poslanci, ktorí tak reagovali na požiadavky obyvateľov Šalianskeho okresu. Tí sa už dlhodobo sťažujú na nedostupnosť zdravotnej starostlivosti, za ktorou musia dochádzať do Nitry, Nových Zámkov a do Galanty.

Nemocnica v Šali fungovala od roku 1956 až do roku 2008, kedy zanikla. „Občania mi oznamovali, že majú obrovské problémy. Preto sme aj s pánom primátorom Jozefom Belickým riešili túto situáciu. Ešte v januári som dal prísľub, že budeme postupovať takýmto spôsobom, aby sme aj v Šali zabezpečili lekársku starostlivosť na úrovni, povedzme Štúrova, ktoré takúto polikliniku má,“ uviedol predseda NSK Milan Belica.

Kraj do novej polikliniky vloží nehnuteľnosti v hodnote takmer 1,8 milióna eur a hnuteľný majetok za necelých 1,3 milióna eur. „Šaľa niekedy mala nemocnicu a je dobré, že sa aspoň takýmto spôsobom tá loptička vracia späť a ide sa v ústrety občanom tohto okresu. Začnú sa samozrejme konkrétne práce, rieši sa personálne obsadenie a ďalšie veci, ktoré sú potrebné. Tu na zastupiteľstve odznela informácia o prevádzkových nákladoch, ktoré by mali predstavovať sumu okolo 165.000 eur,“ vysvetlil Belica.

NSK vyčlenil peniaze aj na investície. Tie budú smerovať predovšetkým do rekonštrukcie budovy, ktorá je podľa Belicu v dezolátnom stave. „Chceme ju dať do takého poriadku, aby prilákala všetkých lekárov, ktorí sú roztrúsení po meste Šaľa. Treba ešte povedať, že plánujeme vyše 100.000 eur dať aj na revitalizáciu parkoviska, ktoré je tiež v zlom stave. Celkové náklady by mali presahovať sumu asi 500.000 eur, ale je to ešte v riešení, pretože táto investícia pôjde cez proces verejného obstarávania a až to určí konečnú sumu,“ dodal Belica.