Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Lanovka v Nitre sa nedostala do územného plánu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súčasťou projektu má byť aj vybudovanie parkoviska a bufetu v dolnej časti a reštaurácie s ubytovaním v hornej časti lanovky.

Nitra 13. septembra (TASR) – Nitrianski mestskí poslanci nezaradili do zmien územného plánu mesta zámer vybudovať novú lanovku na Zobor. Zastupiteľstvo tak reagovalo na tlak časti verejnosti, ktorá sa proti výstavbe postavila.

Kabínkovú lanovku na Zobor plánuje postaviť Biskupstvo Nitra, s nástupnou stanicou v okolí Kláštornej ulice. Súčasťou projektu má byť aj vybudovanie parkoviska a bufetu v dolnej časti a reštaurácie s ubytovaním v hornej časti lanovky.

Mnohým obyvateľom mesta sa zámer biskupstva nepáči a proti výstavbe lanovky už spísali aj petíciu. „Ak by sa nová trasa lanovky dostala do územného plánu mesta, predbehol by sa proces posudzovania jej vplyvov na životné prostredie. Výsledkom tohto posudzovania pri tom môže byť aj to, že stavba lanovky nebude odporučená, prípadne bude navrhnuté iné trasovanie,“ skonštatoval Peter Mederly zo združenia Nitrianske fórum, ktoré iniciovalo petíciu proti výstavbe lanovky.

Zároveň pripomenul, že územie Zobora je rozlohou malé, ale bohaté na výskyt mnohých vzácnych biotopov, živočíchov a rastlín. „Už dnes je tak navštevované turistami, že je to na hranici únosnosti. Ak by sem dovážali turistov autobusy a lanovka, situácia by sa ešte zhoršila. Myslím, že nikto nechce, aby Zobor dopadol ako Demänovská dolina,“ skonštatoval Mederly.

O výstavbe novej lanovky na Zobor sa v Nitre hovorí už od roku 1993, kedy bola odstavená pôvodná, vybudovaná v roku 1970. Všetky doterajšie pokusy o výstavbu novej lanovej dráhy na Zobor však stroskotali kvôli administratívnym, majetkovým a ekonomickým problémom.

Pred časom sa projektom výstavby začalo zaoberať Biskupstvo Nitra, ktoré chce viesť lanovku cez svoje pozemky, ktoré vlastní na Zobore. Biskupský úrad zároveň pripomína, že výstavba lanovky preň nie je prioritou, ale iba ponukou pre mesto, jeho obyvateľov a návštevníkov. „Preto nie sú namieste tendencie bojovať proti biskupstvu. To iba ponúka reálnu možnosť zrealizovať investíciu, o ktorej sa v Nitre toľko hovorí a ktorú si do volebných programov dali snáď všetci kandidáti na nitrianskeho primátora od roku 1993,“ skonštatoval viceprimátor Ján Vančo.

Mestský poslanec Ján Greššo v tejto súvislosti pripomenul, že okrem odporcov lanovky je v Nitre aj veľká časť verejnosti, ktorá si jej vybudovanie želá. Na septembrovom rokovaní mestského zastupiteľstva sa preto hovorilo aj o možnosti vypísať referendum, v ktorom by sa Nitrania mohli vyjadriť, či s investíciou súhlasia, alebo nie. „Teraz je tu reálne ponuka na výstavbu lanovky, záleží len na tom, či to ľudia budú chcieť, alebo to zmetú zo stola. Ešte sme v Nitre referendum nemali, tak ho kvôli lanovke môžeme zorganizovať,“ povedal Vančo. „Pokojne by sa mohlo konať aj počas komunálnych volieb, kedy by sa ľudia mohli v referende vyjadriť napríklad pri vychádzaní z volebných miestností,“ dodal Greššo.

Pôvodná dvojsedadlová lanovka na Zobor sa začala budovať v roku 1966. Dlhá bola 1375 metrov a do prevádzky bola uvedená v roku 1970. Kvôli zlému technickému stavu bola koncom roka 1993 odstavená. Zlý stav oceľových nosníkov a ostatných súčastí spôsobil, že musela byť na jeseň v roku 2009 celkom odstránená. Z pôvodnej stavby sa doteraz zachovala iba jej dolná a horná stanica. Nová lanovka by v prípade výstavby neviedla starým koridorom, ale od Kláštornej ulice.