Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nitriansky magistrát si posvieti na prenajímateľov nehnuteľností

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Mesto chce preverovať, či majitelia neprenajímajú svoje nehnuteľnosti načierno, či ich využívajú v súlade so zákonom, prípadne či sa nevyhýbajú plateniu daní a poplatkov za odvoz odpadu.

Nitra 9. augusta (TASR) – Nitrianska radnica od septembra zintenzívni kontroly zamerané na užívanie a prenájom nehnuteľností. V spolupráci s cudzineckou políciou a ďalšími orgánmi štátnej správy chce mesto preverovať, či majitelia neprenajímajú svoje nehnuteľnosti načierno, či ich využívajú v súlade so zákonom, prípadne či sa nevyhýbajú plateniu daní a poplatkov za odvoz odpadu.

Nitriansky primátor Jozef Dvonč už dávnejšie avizoval, že magistrát plánuje riešiť problém s ľuďmi, ktorí v meste žijú, ale za jeho služby neplatia. „To čo sa tu v poslednom čase deje pri prenajímaní bytov a neprihlasovaní sa k pobytu nie je dobré. My nemôžeme donekonečna znášať, že v jednom byte býva desať aj 12 ľudí, vonku im parkuje niekoľko áut a nikto z nich neplatí ani za odvoz odpadu, skrátka neplatia za nič,“ skonštatoval pred časom Dvonč.

Radnica už zverejnila oznam, v ktorom na plánované kontroly upozorňuje. Uvádza sa v ňom, že budú zamerané na to, či sú prenajímatelia nehnuteľností zaregistrovaní na daňovom úrade, či všetci občania, ktorí v Nitre využívajú nejakú nehnuteľnosť platia poplatky za odvoz a likvidáciu odpadu, či sú nehnuteľnosti užívané v súlade s vydaným kolaudačným rozhodnutím i na povinnosť cudzincov z krajín mimo Európskej únie zdržiavať sa na území Slovenskej republiky iba na základe udelenia prechodného alebo trvalého pobytu.