Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Majitelia studní pri Nitre si môžu nechať bezplatne zanalyzovať vodu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Každý záujemca o vyšetrenie vody by ju mal nechať pred naplnením do fľaše dve až tri minúty odtiecť.

Nitra 22. marca (TASR) – Bezplatné orientačné zisťovanie množstva dusičnanov v prinesenej vzorke vody bude dnes vykonávať Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre pri príležitosti Svetového dňa vody. Úrad bude analyzovať vzorky pre všetkých záujemcov z okresov Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce.

"Treba priniesť približne pol litra vody v čistej polyetylénovej fľaši, prepláchnutej odoberanou vodou a s označeným štítkom s údajmi o zdroji vody. Teda o tom, či pochádza zo studne kopanej, vŕtanej, artézskej alebo z prameňa. Treba tiež uviesť hĺbku zdroja, z ktorého bola vzorka odobratá v deň jej doručenia. Takisto je potrebné uviesť adresu, na ktorej sa zdroj vody nachádza," informoval RÚVZ.

Každý záujemca o vyšetrenie vody by ju mal nechať pred naplnením do fľaše dve až tri minúty odtiecť. Úrad zároveň pripomína, že analyzovať bude iba vzorky z individuálnych vodných zdrojov a nie z verejných vodovodov.

RÚVZ bude v rámci Svetového dňa vody poskytovať aj informácie o význame vody pre zdravie človeka a odborné poradenstvo v oblasti kvality vody vo verejných predškolských a školských zariadeniach, kvalite vody verejných vodných zdrojov a verejných vodovodov v okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce, o zdravotnej bezpečnosti pitnej vody zo zdrojov využívaných na individuálne a hromadné zásobovanie, o úprave pitnej vody, ochrane vodných zdrojov a o stavebno – technickom stave domových studní.

"Okrem toho budeme podávať aj ďalšie informácie o Svetovom dni vody, o problematike pitnej vody a vody na kúpanie, o pitnom režime, arzéne a jeho rizikách, o kvalite vody prameňov na území mesta Nitry, či o zásadách pre zhodnotenie vodných zdrojov pri záplavách," uvádza sa v správe RÚVZ v Nitre.