Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Nitra chce legalizovať chodník postavený pred rokmi bez povolenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ako pred časom pre TASR skonštatoval hovorca mesta Tomáš Holúbek, podľa platnej legislatívy je možné požiadať o dodatočné stavebné povolenie v prípade, ak stavba nie je v rozpore s verejným záujmom.

Nitra 10. januára (TASR) - Mesto Nitra začalo v týchto dňoch konanie o dodatočnom povolení stavby viac ako tri kilometre dlhého chodníka. Ten spája nitrianske mestské časti Chrenová a Janíkovce a ešte v roku 2014 bol postavený bez stavebného povolenia. V roku 2022 na to upozornila Okresná prokuratúra v Nitre.

Začatie konania o dodatočnom povolení stavby zverejnil mestský úrad 4. januára. Ako sa v zverejnenej vyhláške uvádza, špeciálny stavebný úrad začal ešte apríli 2022 konanie o odstránení stavby zrealizovanej bez stavebného povolenia. Zároveň mesto vyzval, aby doložilo potrebné doklady, a konanie na ten čas prerušil. "Mesto Nitra ako stavebník postupne doplnilo doklady a požiadalo špeciálny stavebný úrad o vydanie dodatočného stavebného povolenia," konštatuje sa v dokumente.

Špeciálny stavebný úrad zároveň upozornil, že účastníci konania a ďalšie dotknuté orgány môžu svoje námietky a pripomienky uplatniť najneskôr pri ústnom pojednávaní. To sa bude konať 7. februára na mieste stavby.

Ako pred časom pre TASR skonštatoval hovorca mesta Tomáš Holúbek, podľa platnej legislatívy je možné požiadať o dodatočné stavebné povolenie v prípade, ak stavba nie je v rozpore s verejným záujmom. "Tento chodník je verejnoprospešnou stavbou, ktorá zabezpečuje presun najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, teda chodcov. Tým sa vytvorili podmienky na ich zvýšenú bezpečnosť. Preto je veľká pravdepodobnosť, že stavba dostane dodatočné stavebné povolenie," uviedol v roku 2022 Holúbek.