Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Nitra chce postupne budovať modrozelenú infraštruktúru

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ide o systém vodného hospodárstva, ktorý pomáha zadržiavať v krajine vodu a pomáha tiež predchádzať povodniam.

Nitra 13. marca (TASR) – Mesto Nitra sa chce v budúcnosti koncepčne venovať budovaniu takzvanej modrozelenej infraštruktúry. Ide o systém vodného hospodárstva, ktorý pomáha zadržiavať v krajine vodu a pomáha tiež predchádzať povodniam.

Radnica chce vypracovať podrobnú koncepciu, ktorá určí princípy hospodárenia s dažďovými vodami v katastrálnom území Nitry. Tie budú slúžiť pre následnú projekčnú, urbanistickú, investorskú a hospodársku činnosť v meste. „Cieľom je postupné zavádzanie prvkov modrozelenej infraštruktúry. Tie majú pozitívny vplyv na mikroklímu na území mesta, pomáhajú znižovať záťaž kanalizačného systému mesta a zmenšujú riziko povodní,“ skonštatoval vedúci odboru projektového a strategického riadenia na mestskom úrade Vladimír Ballay.

Mesto chce získať na vypracovanie koncepcie peniaze z Operačného programu kvalita životného prostredia. Celkové oprávnené výdavky na projekt sú vyše 55.000 eur. Mestskí poslanci už na svojom rokovaní schválili spolufinancovanie v hodnote necelých 2770 eur.