Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Mesto Nitra nebude podporovať vznik masových ubytovní pre zamestnancov

Marek Hattas (nezávislý). - archívne foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa jeho slov sa magistrát musí zaoberať problémami s ekonomickými migrantmi, ktorých prichádza do Nitry každý rok niekoľko tisíc.

Nitra 8. decembra (TASR) – Mesto Nitra nebude na svojom území podporovať výstavbu nových ubytovní pre zahraničných pracovníkov. Skonštatoval to krátko po uvedení do funkcie nový nitriansky primátor Marek Hattas.

Podľa jeho slov sa magistrát musí zaoberať problémami s ekonomickými migrantmi, ktorých prichádza do Nitry každý rok niekoľko tisíc. Jedným z riešení je podľa Hattasa zriadenie nového integračného a komunitného centra, ktoré úlohou bude poskytovanie pomoci ekonomickým migrantom pri zaradení sa do bežného života na Slovensku. Zároveň sa bude usilovať prekonávať bariéry medzi obyvateľmi Nitry a zamestnancami z cudzích krajín.

Nitriansky primátor v tejto súvislosti skonštatoval, že mesto si pred problémom ekonomickej migrácie a zahraničných zamestnancov nezatvára oči, budovanie masových ubytovní však podporovať nebude. "Stále si stojíme za tou našou filozofiou, že ubytovňa, v ktorej sú umiestnené stovky obyvateľov a zamestnancov, sa časom zmení na geto, zvlášť, ak bude umiestnená v okrajovej časti mesta. Uvidíme, ako dopadne výstavba veľkej ubytovne v priemyselnom parku. Práve tá by mala mať kapacitu okolo 1000 ubytovaných. My si myslíme, že o tejto ubytovni malo rokovať mestské zastupiteľstvo, keďže tak je to zadefinované v územnom pláne. Zatiaľ o tom mestské zastupiteľstvo nerokovalo, takže považujem túto tému za otvorenú a neťaháme pri tomto probléme za kratší koniec," skonštatoval Hattas.

Novú ubytovňu pre zamestnancov chce súkromný investor postaviť aj na Štúrovej ulici. Tento projekt je podľa Hattasa oveľa priechodnejší ako masové ubytovacie zariadenie v priemyselnom parku. "Objekt na Štúrovej ulici má iný charakter a aj lepšiu infraštruktúru. Sú to skôr garsónky, prípadne dvojizbové byty, kde je plné vybavenie, kde je kuchyňa, kde sú sprchy. To znamená, že projekt na Štúrovej ulici je oveľa zmysluplnejší, aj s ohľadom na infraštruktúru, ktorá sa tam buduje, pretože do budúcnosti to predstavuje normálne bývanie, zatiaľ čo ten projekt v priemyselnom parku je v našich očiach skôr taký internát," skonštatoval primátor.