Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Slávnosti v Nitre otvorila konferencia venovaná byzantskej misii

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súčasťou dnešného programu je aj odhalenie pamätníka na mieste Kostola svätého Martina v areáli bývalých kasární pod Zoborom.

Nitra 3. júla (TASR) – Zhodnotenie významu misie svätých Cyrila a Metoda a predstavenie najnovších výsledkov historických a archeologických výskumov bolo cieľom vedeckej konferencie, ktorá sa konala v Župnom dome v Nitre. Vedci z rôznych odborov sa vo svojich prednáškach zhodli na tom, že byzantská misia aj napriek svojmu pomerne krátkemu trvaniu mala pre ďalší vývoj nášho územia mimoriadny význam.

Ten sa podľa nitrianskeho biskupa Viliama Judáka prejavoval aj niekoľko storočí po zániku Veľkej Moravy. Ako pripomenul, úsilie vierozvestcov o slovanskú liturgiu prinieslo svoje ovocie aj v oveľa mladších obdobiach, kedy sa na prelome 16. a 17. storočia začal používať takzvaný Ostrihomský rituál. Ten umožňoval, aby sa pri určitých obradoch popri latinčine používala aj slovenčina, či nemčina a maďarčina, teda jazyky, ktorými v tom čase hovorili na našom území bežní ľudia. „To znamená, že tá živá voda, ktorú k nám svätý Cyril a Metod priniesli, aj po dlhom čase vyvrela a umožnila veriacim, aby sa napríklad svadby alebo krsty mohli konať v jazyku, ktorému rozumeli,“ uviedol Judák.

Význam misie i celej cyrilo-metodskej tradície vyzdvihol vo svojom príspevku aj historik Matúš Kučera. „Treba si uvedomiť, že sú to ľudia, ktorí vychovali prvú generáciu intelektuálov na našom území. Nedá sa s cyrilo-metodskou tradíciou pohrávať ako s nejakou krátkou dvadsaťročnou excentrickou epizódou. Táto misia a tradícia, ktorú založila, je súčasťou dedičstva, na ktorom vyrástla európska civilizácia a s ňou aj náš národ,“ skonštatoval Kučera.

Vedecká konferencia venovaná významu byzantskej misie je jedným z prvých podujatí víkendových mestských osláv Nitra, milá Nitra. Súčasťou dnešného programu je aj odhalenie pamätníka na mieste Kostola svätého Martina v areáli bývalých kasární pod Zoborom. V týchto miestach dnes bude položený aj základný kameň nového archeologického parku. Mestské slávnosti budú dnes a počas víkendu patriť rôznym kultúrnym akciám, koncertom, historickému festivalu Pribinova Nitrawa a ďalším podujatiam.