Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Mestskí policajti v Nitre vlani vyberali pokuty hlavne za parkovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prehrešky vodičov patria k najčastejším priestupkom a z celkového počtu prípadov, ktorými sa MsP v roku 2017 zaoberala, tvoria vyše 80 percent.

Nitra 16. apríla (TASR) – Mestská polícia (MsP) v Nitre uložila vlani pokuty za dopravné priestupky v hodnote viac ako 180.000 eur. Prehrešky vodičov patria k najčastejším priestupkom a z celkového počtu prípadov, ktorými sa MsP v roku 2017 zaoberala, tvoria vyše 80 percent.

Podľa zverejnených údajov patrí k najčastejším dopravným priestupkom nerešpektovanie dopravného značenia platené parkovanie. Nitrianski mestskí policajti sa ním vlani zaoberali v 2171 prípadoch. Častým priestupkom bolo aj porušenie zákazu vjazdu, státie na chodníku či nerešpektovanie zákazu zastavenia.

"Zo štatistiky je zrejmé, že stále pretrváva vysoký podiel priestupkov v oblasti dopravy. Dôvodom je najmä pretrvávajúci nedostatok parkovacích miest, nerešpektovanie dopravných predpisov, rozšírenie počtu platených úsekov komunikácií a následné nezaplatenie poplatku za parkovanie. Často z pohodlnosti občanov, ktorí odmietajú svoje vozidlo zaparkovať na vzdialenejšom parkovisku," skonštatoval náčelník MsP v Nitre Erik Duchoň.

Nedostatok parkovacích miest je podľa jeho slov najmä v obytných zónach, predovšetkým na najväčšom nitrianskom sídlisku Klokočina. Podľa mestskej polície obsadzujú miesta na už preplnených parkoviskách neraz i služobné dodávkové autá. "Z toho dôvodu bola na sídlisku Klokočina vytvorená zóna zákazu státia pre vozidlá a jazdné súpravy dlhšie ako päť metrov. V období od 1. júna do 31. decembra 2017 riešili príslušníci mestskej polície celkovo 207 vodičov týchto vozidiel. Z toho uložili 121 pokút v sume 2.440 eur," uviedol Duchoň.