Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Nitra navýšila rozpočet na bezpečnostný kamerový systém

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V súčasnosti monitoruje ulice mesta 40 bezpečnostných kamier.


Nitra 11. januára (TASR) – Nitrianska radnica plánuje investovať do rozšírenia kamerového systému. V rozpočte na rok 2017 magistrát na tento účel vyčlenil vyše 88.000 eur. Napokon sa však táto položka zvýšila o ďalších 50.000 určených priamo pre mestskú políciu (MsP). Ďalších 30.000 eur je zasa vyčlenených na kamerový systém v Mestskej tržnici. „Práve na základe všeobecného záujmu podporovať bezpečnosť a monitoring mesta, boli v rozpočte posilnené položky kamerového systému,“ vysvetlil prednosta mestského úradu Igor Kršiak.

Podľa jeho slov sa radnica bude snažiť zvyšovať bezpečnosť aj na komunikáciách a priechodoch pre chodcov. „Sú tu teda stále nejaké opatrenia, ktoré smerujú k väčšej bezpečnosti mesta. Okrem toho sme aktívni aj v rôznych grantových kolách, vďaka čomu sme často prijímateľom dotačných prostriedkov určených na tieto aktivity. Samozrejme, požiadavka na financovanie a budovanie kamerového systému sa zvyšuje, pretože v budúcnosti má byť napríklad súčasťou aj parkovacej politiky mesta a ďalších aktivít,“ vysvetlil Kršiak.

V súčasnosti monitoruje ulice mesta 40 bezpečnostných kamier. V roku 2017 by sa ich počet mal priblížiť k číslu 50. Kamerový systém MsP v Nitre monitoruje okolie peňažných inštitúcií a bankomatov, dopravnú situáciu, nedovolené parkovanie vozidiel, bezpečnosť cestnej premávky, funkčnosť svetelného dopravného zariadenia, dopravné nehody i správanie sa podozrivých osôb v nočných hodinách. Podľa údajov z MsP zachytia kamery v priebehu roka stovky udalostí, ktoré sa týkajú porušovania dopravných predpisov či rušenia verejného poriadku.