Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Nitra: Peniaze zo zbierky pre Ukrajincov pôjdu aj na kurzy slovenčiny

Na archívnej snímke z 25. januára 2021 primátor mesta Nitra Marek Hattas počas tlačovej konferencie po skončení tretieho kola testovania v Nitrianskom okrese v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine, pomáha aj komunitné centrum COMIN.

Nitra 25. marca (TASR) – Časť výnosov z verejnej zbierky, ktorú pre utečencov z Ukrajiny organizuje mesto Nitra, pôjde aj na jazykové kurzy slovenčiny. Znalosť slovenského jazyka má podľa primátora Mareka Hattasa pomôcť utečencom k ich samostatnosti.

Mesto vyhlásilo finančnú zbierku v spolupráci s Nitrianskou komunitnou nadáciou (NKN). „Finančná zbierka je vedená na transparentnom účte. Svojím darom môže každý podporiť odídencov z Ukrajiny prevodom na účet IBAN: SK77 1111 0000 0066 1964 5096 alebo cez portál https://nkn.darujme.sk/nitra-pomaha-ukrajine,“ pripomenul mestský úrad.

Ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine, pomáha aj komunitné centrum COMIN. Mesto ho zriadilo ešte v roku 2019, aby pomáhalo cudzincom, ktorí pracujú alebo študujú v Nitre. „Keď centrum vznikalo, bolo veľa ľudí, ktorí jeho existenciu spochybňovali. Dnes sa naplno ukazuje, že bolo nesmierne užitočné mať už zabehnuté centrum so sieťou kontaktov, ktoré od vypuknutia konfliktu naplno pomáha ľuďom z Ukrajiny, aby u nás našli bezpečný domov,“ dodal Hattas.