Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V Nitre pokračuje obnova historickej budovy kina Palace

Na archívnej snímke prázdna sála kino Palace. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Rekonštrukcia budovy sa začala už vlani na jeseň. Celkové náklady dosiahnu približne 2,7 milióna eur, 95 percent z nich je hradených z európskych fondov. Práce majú byť dokončené do konca roka.

Nitra 9. mája (TASR) - Mesto Nitra pokračuje v rekonštrukcii bývalého kina Palace, ktoré bude súčasťou Kreatívneho centra. Podľa primátora Mareka Hattasa práce momentálne prebiehajú v prvom podzemnom podlaží.

Rekonštrukcia budovy sa začala už vlani na jeseň. Celkové náklady dosiahnu približne 2,7 milióna eur, 95 percent z nich je hradených z európskych fondov. Práce majú byť dokončené do konca roka. "Po zaliatí platne tu už boli priečky zadebnené doskami. V niektorých miestnostiach boli osekané steny, pretože vykazovali veľké nerovnosti. V prvom nadzemnom podlaží prebiehajú práce s armovaním, na pláne sú výkopové práce na nové prípojky a sanácia základov budovy," vysvetlil nitriansky primátor.

Ako doplnil, rekonštrukcia počíta s úplným návratom k pôvodnému vzhľadu budovy, tak ako bola navrhnutá architektom Friedrichom Weinwurmom. Opätovne bude odkrytá vonkajšia terasa. "Vznikne otvorený parter, čím bude kino Palace priamo komunikovať s pešou zónou. V hlavnej sále vznikne multifunkčný priestor, takzvaný black box, ktorý bude možné flexibilne meniť podľa požiadaviek konkrétneho podujatia. Všetka technická infraštruktúra bude pod úrovňou sály, kde bude aj zázemie pre účinkujúcich," dodal Hattas.