Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nitrianska polícia ocenila kamerový systém

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Ako sa uvádza v správe o bezpečnostnej situácii, ktorú zverejnilo Obvodné oddelenie policajného zboru v Nitre, okrem odhaľovania protiprávnej činnosti má kamerový systém aj preventívny charakter.

Nitra 14. marca (TASR) - Operátori mestského kamerového systému v Nitre zaznamenajú každý rok stovky prípadov porušovania zákona či všeobecne záväzných nariadení mesta. Pomoc bezpečnostných kamier pri odhaľovaní trestných činov oceňuje aj štátna polícia.

Ako sa uvádza v správe o bezpečnostnej situácii, ktorú zverejnilo Obvodné oddelenie policajného zboru (ObO PZ) v Nitre, okrem odhaľovania protiprávnej činnosti má kamerový systém aj preventívny charakter. „Spolupráca s mestskou políciu (MsP) a jej operátormi kamerového systému má výhodu najmä pri predchádzaní a zamedzovaní trestnej činnosti a priestupkov. Vďaka tomu sú zabezpečované záujmy občanov najmä pri ochrane ich života, zdravia, osobnej slobody a pri ochrane ich majetku,“ konštatuje sa v správe.

Podľa slov riaditeľa ObO PZ Nitra - Chrenová Miroslava Blaška je veľmi dobrá spolupráca s mestskou políciu aj pri pátraní po nezvestných osobách. „Tu je nutné najmä pri maloletých osobách alebo senioroch, vykonať okamžité opatrenia. Mimoriadne treba oceniť aj prístup vedenia MsP v tom smere, že kamerový záznam, prípadne jeho priame zhliadnutie je umožnené praktický okamžite a je možno vykonať pátranie po takzvanej horúcej stope,“ uviedol Blaško.

V súčasnosti zaznamenáva dianie v uliciach Nitry takmer 50 bezpečnostných kamier. Kamerový systém MsP v Nitre monitoruje okolie peňažných inštitúcií a bankomatov, dopravnú situáciu, nedovolené parkovanie vozidiel, bezpečnosť cestnej premávky, funkčnosť svetelného dopravného zariadenia, dopravné nehody i správanie podozrivých osôb v nočných hodinách. Podľa údajov z MsP zachytia kamery v priebehu roka stovky udalostí, ktoré sa týkajú porušovania dopravných predpisov, či rušenia verejného poriadku.