Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Nitra zvýši poplatok za komunálny odpad

Ilustračné foto Foto: TASR/Miroslav Košírer

Mestskí poslanci rozhodli aj o zvýšení poplatkov pre podnikateľské subjekty, ktorým sa mierne zvýšila sadzba za liter odpadu.


Nitra 10. novembra (TASR) – Nitrianska radnica zvýši poplatky za odvoz a likvidáciu odpadu. Vyššie sadzby budú platiť obyvatelia mesta i podnikateľské subjekty. V prípade fyzických osôb sa ročný poplatok zvyšuje o dve eurá na osobu, z 23 na 25 eur.

Mesto sa pre tento krok rozhodlo, aby znížilo sumu, ktorú za odpadové hospodárstvo musí každý rok doplácať. „Keď sa pozrieme na posledných päť rokov, tak aj napriek rôznym opatreniam, ktoré sme urobili pri nákupe modernej techniky a získavaní mimorozpočtových zdrojov, tak pravidelne doplácame na tento účel 600.000 až 700.000 eur ročne a toto chceme trošku eliminovať,“ vysvetlil nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní rozhodli aj o zvýšení poplatkov pre podnikateľské subjekty, ktorým sa mierne zvýšila sadzba za liter odpadu. „Chceme urobiť aj poriadok, čo sa týka malých a stredných podnikateľov, ktorí jednoducho využívajú situáciu a neobjednávajú si taký počet nádob, aký by pre svoje potreby potrebovali. Zapĺňajú nám kontajnery v meste a na sídliskách a my ten odpad potom zo zákona musíme odpratať. To je hlavný dôvod aj pre zdvihnutie poplatku pre podnikateľov, ktorý bol doteraz absolútne najnižší v Slovenskej republike. Bol na úrovni deväť tisícin eura za liter a teraz sa dvíha na 12 tisícin eura,“ uviedol Dvonč s tým, že mesto očakáva, že vďaka zvýšeniu poplatkov za odvoz a likvidáciu odpadu pritečie do mestského rozpočtu z domácností približne o 150.000 eur viac a od podnikateľov o 120.000 eur viac.

Magistrát sa okrem toho bude snažiť znížiť doplatok za likvidáciu odpadu aj pomocou ďalších opatrení. Jedným z nich je aktívne vymáhanie nedoplatkov od neplatičov. Podľa Dvonča ide o státisíce eur. „Tá posledná suma, ktorú som pred časom videl, sa pohybovala niekde na úrovni 300.000 eur. Snažíme sa tieto peniaze vymáhať, je podpísaných veľa exekúcií práve za komunálny odpad, ale je to pomerne ťažko vymožiteľné,“ povedal Dvonč.

Náklady mesta na odpadové hospodárstvo okrem toho zvyšujú aj ľudia, ktorí si zo zákona uplatňujú rôzne zľavy alebo úplné odpustenie poplatkov. Za odpad často neplatia aj ľudia, ktorí bývajú v podnájmoch a nie sú v Nitre prihlásení na pobyt. „Je to teda veľmi zložitý komplex problémov, ktorý súvisí aj s evidenciou obyvateľstva. Budeme sa musieť zamerať aj na prechodné pobyty ľudí, pretože tam, kde je dnes prihlásený jeden človek a býva tam osem študentov alebo osem robotníkov, tak asi toho odpadu vytvoria oveľa viacej, ako keď zaň platí iba jedna osoba. Takže tam bude musieť dôjsť k nejakej dôslednejšej kontrole,“ dodal Dvonč.