Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Mesto Nitra chce predať časť historických budov na Misionárskej ulici

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Z celkového komplexu pozostávajúceho zo siedmich domov chce magistrát predať prostredníctvom obchodnej verejnej súťaže tri objekty.

Nitra 1. decembra (TASR) – Nitrianska radnica predá časť bytových domov na Misionárskej ulici. Z celkového komplexu pozostávajúceho zo siedmich domov chce magistrát predať prostredníctvom obchodnej verejnej súťaže (OVS) tri objekty. Z výťažku z predaja potom chce zrekonštruovať zvyšné budovy, ktoré zostanú vo vlastníctve mesta.

Celý komplex donedávna slúžil ako domy opatrovateľskej služby, v ktorých boli nájomné byty pre starých a zdravotne postihnutých občanov. Výstavba bytových domov bola ukončená v roku 1929 v rámci súboru stavby takzvaných Krajinských domkov. Všetky stoja v pamiatkovej zóne a v minulosti boli vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku. Dlhodobo sú vo veľmi zlom technickom stave, ktorý si vyžaduje okamžitú rekonštrukciu všetkých domov i bytov. Cena stavebných prác pri obnove a oprave kultúrnej pamiatky je však taká vysoká, že magistrát na ňu vo svojom rozpočte už niekoľko rokov nevie nájsť peniaze.

Mesto sa preto rozhodlo domy na Misionárskej ulici 7, 9 a 11 predať. „Mestské zastupiteľstvo schválilo OVS a jej podmienky. Tie sú nastavené tak, že z očakávaného príjmu z predaja tých príslušných budov by sa mala rekonštruovať zvyšná časť budov, teda stavby na Misionárskej ulici 1, 3, 5, a 13, ktoré zostanú v majetku mesta. To znamená, že sčasti sa zbavíme vlastníctva niektorých objektov, aby sme mohli tie zostávajúce zrekonštruovať a využívať ich na pôvodný účel,“ vysvetlil prednosta mestského úradu Igor Kršiak. Ako pripomenul podmienky OVS sú nastavené tak, aby predané bytové domy slúžili aj naďalej na bývanie. Záujemcovia o kúpu budov sa môžu do OVS zapojiť od 3. do 18. decembra. Cenu predávaných objektov určil znalecký posudok na sumu 584.243,75 eura bez DPH.

Úspešný uchádzač o kúpu budov na Misionárskej ulici musí pri následnej rekonštrukcii počítať aj s tým, že Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) v Nitre môže pred začatím obnovy kultúrnej pamiatky požadovať vykonanie architektonicko-historického výskumu a spracovanie projektovej dokumentácie obnovy. Ako sa v stanovisku KPÚ uvádza, bytové domy obytného súboru na Misionárskej ulici predstavujú výnimočne dobre zachovaný príklad riešenia tohto typu stavby v období ranej moderny. Podľa KPÚ hodnota pamiatky vzhľadom na jej autenticitu stúpa, a to aj vďaka jej zakotveniu v danom urbanistickom súbore a tiež preto, že objekt si počas celej svojej existencie zachoval pôvodnú funkciu a nedošlo k vážnejším zásahom do jeho celistvosti.