Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Nitra pripravila pre turistov v letnej sezóne nové prehliadky mestom

Nitrianska radnica. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ďalšou novinkou je špeciálny rozprávkový okruh mestom pre deti i dospelých s rozprávaním o nitrianskych legendách a povestiach.

Nitra 30. mája (TASR) - Bezbariérovú či nočnú prehliadku mesta môžu počas tohtoročnej letnej sezóny absolvovať návštevníci Nitry.

Ďalšou novinkou je špeciálny rozprávkový okruh mestom pre deti i dospelých s rozprávaním o nitrianskych legendách, povestiach a zaujímavostiach.

Okrem tradičných prehliadok Horného a Dolného mesta sa budú môcť turistickí sprievodcovia s návštevníkmi vybrať po stopách židovskej kultúry a s odborným výkladom môžu absolvovať aj náučný chodník Zoborské vrchy. Letná turistická sezóna v Nitre sa oficiálne začne 2. júna tohto roka.

Podľa viceprimátora Jána Vanča ešte do konca tohto roka pribudne na Kalvárii rozhľadňa. Financie na jej vybudovanie schválili mestskí poslanci vlani v rámci investičného zámeru dobudovania dlažby pred poľným oltárom.

"Pôvodne sme plánovali len osadiť zábradlie v časti Kalvárie, kde je strmý zráz, kvôli bezpečnosti návštevníkov. Potom sme sa rozhodli osadiť v tejto časti aj ďalekohľad. Ak sa nám to podarí, jeden by sme chceli umiestniť aj na Pyramíde pod Zoborom," konštatoval Vančo. Dodávateľa vyberie Mesto Nitra verejnou súťažou.

Podľa štatistických údajov navštívilo vlani Mestskú turistickú kanceláriu - Nitriansky informačný systém (NISYS) na pešej zóne - zhruba 13.400 turistov, z nich vyše 2000 zahraničných. Boli medzi nimi aj návštevníci z exotických krajín, Brazílie, Filipín, Malajzie či Kazachstanu.

Turistov zaujímali najmä informácie o možnostiach využitia voľného času v meste, hľadali tipy na kultúrne podujatia, výlety, zaujímali sa o pamiatky, múzeá či atrakcie v meste.

Podľa informácie Ľudmily Synakovej z mestského úradu spolupracoval NISYS v minulom roku s 18 sprievodcami, ktorí návštevníkov sprevádzali okrem slovenského jazyka najmä v anglickom, nemeckom, maďarskom a ruskom jazyku. Záujem o sprievodcovské služby malo 1500 domácich a 540 zahraničných turistov.