Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

NITRA: Riziko prepuknutia salmonelózy je podľa veterinárov minimálne

Najstaršia lekárka sveta Leila Denmark Foto: TASR / AP

Pre TASR to uviedol riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Nitra Ján Chladný.

Nitra 21. apríla (TASR) – Hrozba vzniku epidémie zo salmonelou napadnutého kuracieho mäsa, ktoré do okresu Nitra doviezla firma Sniežik, je minimálna až nulová. Pre TASR to uviedol riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Nitra Ján Chladný. Ako zdôraznil, RVPS situáciu sústavne monitoruje a momentálne sa všetko mäso sťahuje späť do skladov distribučnej firmy. „Mäso sa vyviezlo do 26 subjektov. Všetky sme kontaktovali a zabránili tomu, aby sa z neho ďalej vyrábali pokrmy. Zároveň sa kontrolovalo dodržiavanie ďalších bezpečnostných opatrení,“ hovorí Chladný.

Podľa jeho slov bolo v piatich prípadoch z napadnutého mäsa pripravené jedlo, výskyt salmonelózy však doteraz nebol zaznamenaný. „Salmonela bola pri tepelnej úprave zrejme zničená, pretože nemáme žiadne signály o možnom prepuknutí ochorenia. Verím, že v týchto dňoch už je epidemiologické riziko minimálne až nulové,“ skonštatoval Chladný.

Likvidácia mäsa napadnutého salmonelou je podľa riaditeľa RVPS Nitra možná dvoma spôsobmi. Môže sa zničiť v kafilérii, alebo sa vráti tam, odkiaľ na Slovensko prišlo. „Teda do Čiech. Pokiaľ viem, tak veterinárna a potravinová správa v Čechách už na to vydala povolenie,“ povedal Chladný.

Spoločnosť Sniežik doviezla na Slovensko celkovo 1200 kilogramov kuracích rezňov. Z nich bolo 360 kilogramov rozvezených do 26 reštaurácií a školských jedální. Potom, ako český potravinový dozor zistil v mäse dovezenom z Poľska salmonelu, vydal varovanie pre všetky krajiny Európskej únie. Slovenská RVPS sa začala situáciu zaoberať koncom minulého týždňa, kedy sa napadnuté mäso začalo sťahovať z prevádzok, ktoré ho nakúpili.