Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Nitra sa pripravuje na koncepčné budovanie cyklotrás

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa slov primátora Jozefa Dvonča môžu momentálne cyklisti v Nitre využívať 15,3 kilometra cyklistických chodníkov.

Nitra 15. marca (TASR) – Nitrianska radnica pripravuje koncepciu ďalšieho rozvoja cyklistickej dopravy na území Nitry. Jej výsledkom má byť rozšírenie cyklotrás, ich vzájomné prepojenie a vytvorenie predpokladov na budovanie ďalších úsekov cyklochodníkov. Mesto si preto plánuje ponechať pri územnom plánovaní rezervy vyhradené pre nové cyklocesty. Magistrát tiež bude pri vydávaní stavebných povolení pri investičnej výstavbe vyžadovať budovanie napojení na existujúce cyklistické cesty, prípadne budovanie infraštruktúry v podobe úschovní a stojanov na bicykle, či odpočívadiel. Zároveň by sa mali v budúcnosti napojiť mestské trasy na cyklocesty v okolí Nitry.

Podľa slov primátora Jozefa Dvonča môžu momentálne cyklisti v Nitre využívať 15,3 kilometra cyklistických chodníkov. Už onedlho by k nim však mali pribudnúť ďalšie úseky. „Momentálne robíme veľmi rýchlo na majetkovoprávnych usporiadaniach všetkých pripravovaných cyklotrás, pretože vždy sa nájde nejaký kúsok, ktorý buď niekomu patrí, alebo nepatrí mestu. Nie je to jednoduchá záležitosť. To znamená, že okrem projektovania beží aj majetkovoprávne usporiadanie a budeme čakať na výzvy, aby sme mohli získať dotácie a čo najrýchlejšie mohli tieto trasy budovať,“ uviedol Dvonč.

Mesto momentálne pripravuje cyklochodníky, ktoré budú prepájať viaceré mestské časti. Jedna trasa spojí Mlynárce so sídliskami Diely a Klokočina, druhá bude viesť cez sídlisko Chrenová. Ďalší úsek zasa spojí mesto s okrajovou časťou Dražovce. „Je to riešené tak, aby všetky mestské časti mali prepojenie do parku, čím by sa vlastne zokruhovali všetky trasy v Nitre a niektoré z nich potom budú nadväzovať na tie, ktoré robí vyšší územný celok v rámci regionálnej integrovanej územnej stratégie,“ doplnil Dvonč.