Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Spojená škola v Nitre ponúkne študentom prax vo vlastnej cukrárni

Na ilustračnej snímke kuchár taliansky kuchár Luca Nucciarelli (vpravo) a rozhodca počas seniorskej časti súťaže "Teplá kuchyňa" vo varení naživo na Gastro Cupe 2015 a 1. ročníku prezentačno-súťažnej výstavy kuchárov a cukrárov 28. marca 2015 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Dušan Hein

V Spojenej škole na Slančíkovej ulici v Nitre budú mať kuchyne s moderným vybavením. Budú slúžiť študentom, aby si v rámci praxe osvojili postupy pri výrobe rôznych potravín.

Nitra 6. septembra (TASR) – S výstavbou nového strediska odbornej prípravy v týchto dňoch finišujú na Spojenej škole na Slančíkovej ulici v Nitre. Kuchyne s moderným vybavením budú slúžiť študentom, aby si v rámci praxe osvojili postupy pri výrobe rôznych potravín.

Ako uviedol riaditeľ školy Jaroslav Maček, stavebné práce sú už prakticky hotové. „Pomaly končíme. V novom stredisku odbornej prípravy budeme mať cukrárenskú výrobňu, studenú kuchyňu a minimliekareň aj so syrárňou a výrobou jogurtov. Adaptáciu priestorov máme hotovú a teraz už zariaďujeme. Samozrejme, výbava strediska je aj otázkou finančných prostriedkov, pretože všetko to robíme z mimorozpočtových zdrojov, ale verím, že nové stredisko bude vybavené na solídnej úrovni,“ skonštatoval Maček.

Škola sa chce pokúsiť získať peniaze na vybavenie kuchýň a výrobní potravín aj pomocou rôznych projektov a grantov. Momentálne čaká na príslušné výzvy. „Tie zatiaľ neboli vyhlásené, ale verím, že do konca septembra začneme so skúšobnou prevádzkou, aby sme žiakom dali možnosť získať ďalšie poznatky a zručnosti. Všetko bude slúžiť pre prax študentov, takže by to malo ďalšie plus v ich príprave,“ povedal Maček.

Spojená škola na Slančíkovej ulici v Nitre patrí k najväčším stredným školám v Nitrianskom kraji. Jej súčasťou je Stredná priemyselná potravinárska škola, Hotelová akadémia a Športové gymnázium. Celkovo ju navštevuje takmer 1200 študentov. V novom školskom roku tu do prvých ročníkov nastúpi približne 200 prvákov.