Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Turistickí sprievodcovia oslávili svoj sviatok vo viacerých mestách

Neorenesančná budova bývalej radnice v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu sa začal oslavovať pred 28 rokmi, kedy 21. februára vznikla Svetová asociácia turistických sprievodcov WFTGA.


Nitra 23. februára (TASR) – Mesto Nitra sa ôsmykrát zapojilo do osláv Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu. Počas dnešného dňa pripravilo bezplatné prehliadky Nitry, turistov na nich sprevádzali profesionálni sprievodcovia.

Pre účastníkov podujatia boli pripravené tri tematické trasy. Prvá viedla pešou zónou a sprievodcovia ju spestrili príbehmi z histórie mesta. Druhá trasa mapovala sakrálne pamiatky, tretia viedla po stopách nitrianskych legiend. Prehliadku mohli absolvovať aj nepočujúci, ktorí mali k dispozícii tlmočníka do posunkovej reči. Účasť na prehliadkach však ovplyvnilo daždivé počasie.

Do osláv Medzinárodného dňa cestovného ruchu sa zapojilo aj Diecézne múzeum na Nitrianskom hrade. Návštevníci mali k dispozícii sprievodcu, vstup do múzea i do areálu hradu bol bezplatný. „Pre návštevníkov sme pripravili prehliadka Katedrály - Baziliky svätého Emeráma, sprístupnili sme aj severné nádvorie hradu,“ konštatoval hovorca Biskupstva Nitra Miroslav Lyko.

Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu sa začal oslavovať pred 28 rokmi, kedy 21. februára vznikla Svetová asociácia turistických sprievodcov WFTGA. Turistov v uliciach Nitry sprevádza v súčasnosti zhruba 25 evidovaných turistických sprievodcov.

Okrem slovenského jazyka sprevádzajú návštevníkov mesta v anglickom, nemeckom, maďarskom, poľskom, ruskom a hebrejskom jazyku. Na požiadanie však v spolupráci so študentmi Univerzity Konštantína Filozofa dokážu zabezpečiť i odborný výklad v ďalších jazykoch.

V Banskej Bystrici dnes najviac láka Tihányiovský kaštieľ

Desiatky ľudí sa dnes popoludní striedajú v Banskej Bystrici v troch objektoch, ktoré bezplatne sprístupnili v rámci Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu. Ako pre TASR povedal hovorca mesta Filip Roháček, najväčší záujem je zatiaľ o Tihányiovský kaštieľ v mestskej časti Radvaň.

Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu si v Banskej Bystrici pripomínajú už po desiaty raz. Podujatia zastrešilo Informačné centrum mesta, ktoré disponuje dostatkom skúsených sprievodcov.

"Rozhodli sme sa, že do programu zapojíme aj na históriu bohatú Radvaň. V Tihányiovskom kaštieli majú návštevníci jedinečnú príležitosť dozvedieť sa viac o histórii radvanských kaštieľov i samotnej mestskej časti od autorov historickej monografie Radvaň Vladimíra Sklenku a Marcela Pecníka. V priestoroch Tihányiovského kaštieľa má v súčasnosti expozíciu Stredoslovenské múzeum," povedal Roháček.

V centre mesta je do 17.00 h k dispozícii Mestský hrad, známy ako Barbakan, a budova Praetória, kde v minulosti sídlil banskobystrický richtár. "Barbakan patrí k našej klasike, slúžil na obranu a dnes je najmä miestom oddychu. V budove Praetória si dnes prídu na svoje najmä milovníci výtvarného umenia, fotografie či sôch v rámci expozícií Stredoslovenskej galérie," dodal banskobystrický hovorca.

Účastníci podujatia získavajú kupón, na ktorom je vyznačené miesto na udelenie pečiatky. Po absolvovaní aspoň dvoch prehliadok objektov získavajú nárok na uplatnenie zľavy na kúpu jednej bystrickej medenej torty.