Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nitrianska Trafačka spomína na socialistické zápalkové nálepky

Match box art Made in Czechoslovakia Foto: Match box art Made in Czechoslovakia

České i slovenské nálepky na zápalkových škatuľkách plnili vo svojom čase úlohu propagandy, reklamy a pracovných náborov.

Nitra 26. januára (TASR) – Originálnu výstavu zápalkových nálepiek Match box art Made in Czechoslovakia pripravila v spolupráci so Salónom fotografie Fotogaléria Trafačka v Nitre. Kolekcia obsahuje 1344 nálepiek z 50. a 60. rokov minulého storočia a pochádza z podstatne rozsiahlejšej súkromnej zbierky. Výstava potrvá do 26. februára.

České i slovenské nálepky na zápalkových škatuľkách plnili vo svojom čase úlohu propagandy, reklamy, pracovných náborov a horlivo nabádali k životu rozumnému za každú cenu. 

"Aj srsť sa zužitkuje. Z troch zajacov jeden klobúk," hlása jeden z nápisov. "Prázdne makovice – drahocenná surovina na výrobu dôležitých liekov," robia osvetu Výkupné podniky Jednoty.

Zápalkové nálepky sa dali zlepovať a zbierali sa do kolekcií. V čase rozmachu tohto koníčka vychádzali špecializované tlačoviny s prehľadnou katalogizáciou a zberatelia ich triedili, vymieňali si ich medzi sebou, zháňali celé aršíky priamo zo zápalkární.