Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Nitrianska univerzita udelí čestné tituly zahraničným vedcom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

UKF v Nitre doteraz udelila 16 čestných titulov doctor honoris causa. Prvým oceneným bol v roku 1998 kardinál Ján Chryzostom Korec.


Nitra 21. februára (TASR) – Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre udelí čestné tituly dvom zahraničným osobnostiam. Titul doctor honoris causa získa 2. marca na slávnostnej inaugurácii profesor na Bohosloveckej fakulte a Torontskej teologickej škole Torontskej univerzity Abrahim H. Khan a in memoriam Zdeněk Helus, ktorý pôsobil na Univerzite Karlovej v Prahe.

Khan navštívil Univerzitu Konštantína Filozofa v Nitre prvýkrát v roku 2007 na pozvanie Romana Králika z UKF. „Ich prvé kontakty viedli k intenzívnejšiemu výskumu S. Kierkegaarda v strednej Európe a k založeniu Stredoeurópskeho výskumného ústavu S. Kierkegaarda na pôde Katedry všeobecnej a aplikovanej etiky Filozofickej fakulty UKF v Nitre. Univerzita sa mu rozhodla udeliť čestný titul doctor honoris causa za vedecké, akademické a pedagogické kvality, ako aj za osobný prínos pre rozvoj výskumu S. Kierkegaarda, jeho šírenie a prehlbovanie v našom akademickom a kultúrnom priestore,“ uviedla Jana Krajčovičová z UKF.

Ďalším oceneným bude Zdeněk Helus, ktorý sa stal významnou osobnosťou českej pedagogickej psychológie. Dlhodobo spolupracoval s vysokými školami a inštitúciami na Slovensku v rámci Československej akadémie vied a Československej pedagogickej spoločnosti. „Profesor Helus ako významná osobnosť Univerzity Karlovej v širšom medzinárodnom kontexte až do svojej smrti 26. októbra 2016 ovplyvňoval prípravu učiteľov a ďalších pedagogických pracovníkov a s Pedagogickou fakultou UKF v Nitre bol v dlhodobom kontakte, pričom sa podieľal na kreovaní materiálov obsahovej prípravy budúcich učiteľov,“ povedala Krajčovičová.

Ako doplnila, UKF v Nitre doteraz udelila 16 čestných titulov doctor honoris causa. Prvým oceneným bol v roku 1998 kardinál Ján Chryzostom Korec.